Marokko

Swipe

Chaabi

Op de souks (markten) hoor je cassettes en cd’s van diverse artiesten die heel vaak chaabimuziek zingen en spelen. Het Arabische woord ‘chaabi’ betekent ‘populair’. Deze moderne populaire muziek heeft nog wel vaak traditionele elementen in zich, die vermengd worden met diverse muziekstijlen. Vanaf 1970 was deze muziek vooral geënt op Egyptische en Libanese muziek, die toen erg populair was. De Marokkaanse bas en luit waren toonaangevende instrumenten. Een bekende Marokkaanse ster in dit genre is Samira Saïd.

Arabische en Amazigh (Berber) invloeden vermengden zich met Europese en Afrikaanse invloeden waarbij de zang, individueel of in een koor, heel belangrijk was en is. De zang kon ook een politieke lading hebben waardoor deze invloed kreeg op de ontwikkeling van de raï-muziek in het oosten van het land. Nass el Ghiwane gebruikte dit soort liederen heel vaak in hun repertoire. Twee andere beroemde groepen zijn: Jil Jilala en Lemchaheb. Deze groepen spelen vaak nog (gedeeltelijk) met traditionele instrumenten. Dit geldt niet voor Tagada die veel met andere Europese groepen samenwerkt.

Najat Aatabou is een immens populaire Amazigh (Berber) chaabizangeres. Zanger en violist Mustapha Bourgogne is even populair.

10 prachtige bestemmingen in Marokko