Marokko

Swipe

Marokkaanse raï-muziek

In de Algerijnse stad Oran is de raï-muziek ontstaan als protest. Het woord ‘raï’ betekent ‘naar mijn mening’of ‘ik vind’. Het was vooral de zelfkant van de samenleving waar deze muziek in eerste instantie floreerde en daar was het gezag niet blij mee. De chebs (zangers) en chaba’s (zangeressen) bezongen in hun teksten taboe-onderwerpen als seks, drugs en kritiek op de maatschappij. De oorsprong van deze raï is de traditionele muziek van de bedoeïenen, terwijl de meeste instrumenten modern en elektrisch zijn.

Tijdens de burgeroorlog in Algerije werden raï-artiesten door fundamentalistische islamieten vermoord. De raï-muziek moest ondergronds opereren en een deel van de artiesten vluchtte naar Parijs. Daar werd de raï-muziek in de jaren zeventig en tachtig van de vorige eeuw heel erg populair, maar ook in Marokko en de rest van West-Europa. De bekendste raï-ster is (Cheb) Klaled. Het Arabische woord ‘cheb’ betekent ‘jong’. Inmiddels is er ook een romantische versie van raï-muziek waarin de maatschappijkritiek ontbreekt.

De raï-muziek is vooral populair in Noord-Marokko in de steden Al Hoceima en Oujda. Een van de bekendste raï-sterren is Cheb Djallel afkomstig uit Oujda. Andere bekende zangers zijn Cheb Mimoun en Cheb Kader. In het plaatsje Saidia aan de Middellandse Zeekust vindt jaarlijks in augustus het Raï-Festival plaats.

In Nederland zijn de volgende groepen actief: Raïland, Ashraf en Kasba. De laatste groep mocht zelfs op het huwelijksfeest van Alexander en Maximá spelen en deze mengt raï met onder andere gnaoua, reggae en funk. Raï-muziek is heel geschikt voor cross-overs met andere muziekstijlen.

10 prachtige bestemmingen in Marokko