Mauritius

Swipe

Mauritius

Misverstanden

Over Mauritius bestaan twee hardnekkige misverstanden. Het eerste is dat Mauritius in de Cariben ligt (de lezer weet wel beter), het tweede is dat Mauritius uitsluitend is weggelegd voor de rijken der aarde. Zeker, dit eiland presenteert zich graag als exclusieve bestemming en wie wil kan er helemaal opgaan in de exorbitante luxe van ‘s werelds beste hotels. Maar ook met een beperkt budget valt op Mauritius prima vakantie te vieren.

Waar ligt Mauritius?

Ten oosten van Afrika. De uitgestrekte Indische Oceaan wordt hier onderbroken door de Maskarenen, een eilandengroep waar behalve Mauritius ook Rodrigues en het Franse Réunion deel van uitmaken. De archipel ligt op het zuidelijk halfrond, net boven de Steenbokskeerkring, 800 km ten oosten van Madagaskar, 1730 km ten zuiden van de Seychellen en 9543 km van Amsterdam. Rodrigues ligt 560 km ten noordoosten van Mauritius, Réunion 350 km ten zuidwesten ervan. De eilanden zijn alledrie van vulkanische oorsprong maar alleen Réunion, de grootste van de drie, heeft nog een actieve vulkaan. De Maskarenen danken hun naam aan de Portugese zeevaarder Pedro Mascarenhas, een van de eerste Europeanen die in de 16e eeuw in de buurt van Mauritius kwam.

Zeven goede redenen om naar Mauritius te gaan

1 Mauritius heeft bijna het hele jaar een aangenaam klimaat.

2 Mauritius is gemakkelijk vanuit Europa bereikbaar en er is weinig tijdverschil.

3 De kwaliteit van de accommodaties, maaltijden en service ligt erg hoog.

4 Het azuurblauwe water rond het eiland is ideaal voor watersporten.

5 Bijzondere natuurgebieden vormen paradijsjes voor wandelaars en vogelspotters.

6 Behalve mooie stranden heeft Mauritius ook een interessante en gevarieerde cultuur.

7 De bevolking is vriendelijk en oprecht gastvrij; je voelt je er meteen welkom.

Van toevluchtsoord tot strandbestemming

Vanaf 1598 was Mauritius achtereenvolgens in handen van Hollanders, Fransen en Engelsen. Behalve thuisland van blanke plantage-eigenaren en hun Afrikaanse slaven was het eiland een toevluchtsoord voor Europese avonturiers, piraten, handelaren, bannelingen en ontdekkingsreizigers, onder wie Abel Tasman die de eerste kaart van Mauritius op papier zette. In de 19e en 20e eeuw vulden Chinese en Arabische handelaren en contractarbeiders uit India de regenboogcultuur aan. Na de onafhankelijkheid van Mauritius in 1968 kwam het toerisme op gang en groeide Mauritius uit tot een hoogwaardige vakantiebestemming, een voor alle seizoenen en elk budget.

Historische band met Nederland

Behalve een paar plaatsnamen en wat archeologische vondsten in musea is er niet veel meer op Mauritius dat aan de Hollandse tijd herinnert. Maar toch is de bevolking onze voorouders nog niet vergeten. Iedereen kent van jongs af aan één belangrijke datum: 20 september 1598, de dag dat Hollandse zeevaarders voor het eerst voet op het eiland zetten en Mauritius zijn naam gaven. Voor de Mauritianen is dit het begin van hun geschiedenis. Nederlandse toeristen worden ook onmiddellijk geassocieerd met de uitgestorven dodo maar, zo voegt men er met een knipoog aan toe, het zij ze vergeven want de Hollanders brachten ook het suikerriet naar Mauritius, een van de belangrijkste economische pijlers.Op  deze website lees je alles over Mauritius wat het weten waard is. Naast achtergrondinformatie over geografie, flora, fauna, geschiedenis, bevolking en cultuur vind u veel praktische informatie. Het  deel "Bezienswaardigheden' bevat beschrijvingen van de leukste bezienswaardigheden waarbij ook de hoofdstad Port Louis uitgebreid aan bod komt.

Bon voyage!

Foto Onze Mauritius expert
Onze Mauritius expert

AUTEUR ELISE VAN VLIET

Na een grote en enkele kleinere reizen door Zuid- en Zuidoost-Azië wist Elise van Vliet van haar grootste passie haar werk te maken. Ze woonde enige tijd in Bangkok, begeleidde avontuurlijke rondreizen door Thailand en werkte als Azië-specialist bij Baobab Reizen. Momenteel combineert ze het nuttige met het aangename door te schrijven over reizen, waarbij haar voorkeur uitgaat naar (zonnige) eilanden.

10 prachtige bestemmingen in Mauritius