Mauritius

Swipe

Gezondheidszorg

Gezondheidszorg op Mauritius is net als het onderwijs voor iedereen toegankelijk en gratis. Er is een netwerk van overheidsziekenhuizen, (mobiele) klinieken, consultatiebureaus, een oogziekenhuis en een orthopedisch centrum in Moka en een KNO-kliniek in Vacoas. Tandheelkundige klinieken en apotheken zijn ook overal te vinden.

Grote bedrijven en plantages hebben vaak een eigen verpleegster in dienst en een apotheek op het terrein. In de grote steden zijn ook privéklinieken. Artsen genieten hun opleiding in het buitenland (Frankrijk, Zuid-Afrika, India), het verplegend personeel op de Mauritius Nurse Training School.

Naast de formele, moderne gezondheidszorg spelen traditionele geneeswijzen een rol. Traditionele genezers zijn in het hele land gerespecteerde figuren. Sommigen van hen hebben medische kennis, vroedvrouwen bijvoorbeeld, aan anderen worden genezende krachten toegeschreven op grond van een religieuze functie.

De meeste Mauritianen hebben enige basiskennis van medicinale planten en kruidengeneeskunde. Hoezeer deze geneeswijze populair is, is te zien bij de drukbezochte kruidenkraampjes op de markt van Port Louis waar je terecht kunt voor allerhande kwalen. Mauritianen generen zich er ook niet voor om bij het graf van een heilige of bij een offerplaats in een tempel te bidden voor genezing.

10 prachtige bestemmingen in Mauritius