Mauritius

Swipe

Moslims

De soennitische moslims van Mauritius, ongeveer 15% van de bevolking, komen van oorsprong uit Pakistan, en India en een kleine groep uit Arabische landen. De Indiase moslims zijn afkomstig uit de deelstaten Bihar, Bengalen en Gujarat. Hun geschiedenis loopt parallel aan die van de hindoes maar ze vormen wel een aparte, goed georganiseerde groep. Zij worden op Mauritius niet als Indiërs aangeduid, die term is gereserveerd voor de hindoes.

Er is ook een hele kleine groep sjiieten. Hun voorouders kwamen als scheepsbouwers vanuit Zuid-India naar Mauritius. Veel sjiieten trouwden met creolen en hun nakomelingen worden créole Lascars genoemd.

Moslimfamilies zijn succesvol in de (textiel)handel en financiën. Moslimmannen zijn herkenbaar aan een rond petje, de vrouwen dragen westerse kleding of een shalwar kameez (lange broek met tuniek) en een horni (lange smalle sjaal). Kinderen leren de taal Urdu in madrassas, schooltjes bij de moskee. Ze worden daar ook ingewijd in het Arabische schrift. Maar het creools verovert terrein, zelfs in de moskee.

Iedere moslim die het zich kan veroorloven gaat minstens een keer in zijn of haar leven naar Mekka. Mekkagangers worden uitge-zwaaid door de premier. Er zijn ongeveer zeventig moskeeën op het eiland, twee op Rodrigues. De belangrijkste, de Jummah-moskee, staat in Port Louis waar veel moslims wonen.

10 prachtige bestemmingen in Mauritius