Mauritius

Swipe

April, mei, juni

Pasen

Veertig dagen voor Pasen (Aswoensdag) gaan katholieken ’s morgensvroeg naar de kerk. In de weken daarna vasten sommige mensen. Er heerst een devote sfeer en er zijn speciale kerkdiensten op Goede Vrijdag en Witte Donderdag. Op de zaterdag voor Pasen is er feest en gaat iedereen uitgebreid eten. Na de mis op paaszondag gaan veel mensen naar het strand om kaart- en dominospelletjes te doen, te drinken en de séga te dansen. De paashaas is een onbekend fenomeen maar chocolade-eieren voor de kinderen zijn er wel.

Rakhi/Raksha Bandhan

Ode aan de solidariteit tussen broer en zus in de hindoegemeenschap. Een rakhi is een armbandje, bespannen met zilveren en gouden draden. Een paar weken voor het feest zijn ze overal te koop. Meisjes en vrouwen doen een rakhi om de rechterpols van hun broer en verwennen broerlief de hele dag met lekkere hapjes. Ze wensen hem daarmee geluk en succes in het leven. In ruil daarvoor belooft hij haar bescherming en geeft haar wat geld als teken van zijn onvoorwaardelijke liefde.

Heilige Maria

Dit is geen officiële feestdag maar wordt wel gevierd door de rooms-katholieken. Vooral creolen nemen vaak vrij op deze dag. Bakkers maken taarten met blauwe en witte glazuur, de mariacake.

10 prachtige bestemmingen in Mauritius