Mauritius

Swipe

Juli, augustus, september

Ramadan

Vastenmaand van de moslims. Tussen zonsopkomst en zonsondergang zijn seks, sigaretten, eten en drinken niet toegestaan. Zieken, zwangeren en jonge kinderen zijn van de verplichtingen vrijgesteld. Het is een periode waarin de gelovigen in het reine komen met zichzelf en met het allerhoogste. Voor zakenmensen is dit een onhandige tijd om in Mauritius te verblijven – veel bedrijven werken op halve kracht. Toeristen merken er weinig van.

Eid-al-Fitr/Suikerfeest

Nationale feestdag waarmee de moslims de ramadan afsluiten. Na een zware maand van vasten is het nu tijd voor feest. Net als de andere islamitische feestdagen begint het bij nieuwe maan. Als het zover is geeft het geloei van sirenes van de moskeeën de start van het feest aan. De mannen van de islamitische gemeenschap in Port Louis trekken daarop massaal en in hun beste kledij naar de Jummah-moskee voor het belangrijkste gebed van het jaar. De moslims vieren het feest verder in familiekring, uiteraard met een uitgebreide maaltijd.

Divali

Divali (of Deepavali) is het hindoefestival van het licht, bron van het leven. Men viert de overwinning van Rama over de demon Ravana, van licht over donker, van goed over kwaad. Het is misschien wel het mooiste feest dat je op Mauritius kunt meemaken vanwege de betoverende sfeer die er hangt. Langs paden, in tuinen en langs gevels van woningen en tempels branden duizenden olielampjes van klei, lampionnen en elektrische kerstboomverlichting, een schitterend gezicht. De deuren gaan wijd open om geluk en voorspoed binnen te laten in de gedaante van godin Laksmi. Het feest is zeer geliefd bij kinderen die op deze dag snoep en cadeautjes krijgen en vuurwerk mogen afsteken.

Ganesh

Chaturi In augustus of september vieren de hindoes de geboorte van de god Ganesha. Ganesha, zoon van Shiva en Parvati, heeft het lichaam van een mens en de kop van een olifant. Het is de god van reizigers, handelaren, dieven en geleerden; hij doet obstakels verdwijnen en is een echte geluksbrenger.

Père Laval (9 september)

Jacques Desiré Laval (op Mauritius bekend als Père Laval) werd geboren in Frankrijk en kwam in 1841 als missiepriester naar Mauritius waar hij duizenden vrijgelaten slaven bekeerde tot het christendom. Dit bezorgde hem de bijnaam ‘Apostel der zwarten’. Hij is de nationale heilige van Mauritius en als zodanig ook erkend door het Vaticaan. Aan Laval worden mysterieuze geneeskrachtige gaven toegeschreven en zijn graftombe (in de moderne Santa Croixkerk ten noordoosten van Port Louis) groeide uit tot bedevaartsoord.

Op Lavals sterfdag verzamelen duizenden mensen, katholieken en niet-katholieken zich rond zijn graf. Ze komen van alle kanten van het eiland, vaak te voet. De bedevaartgangers geloven dat een bezoek aan het graf genezing kan brengen. In de naastgelegen kerk is deze dag elk uur een dienst waarna iedereen huiswaarts keert met de bus, die voor deze gelegenheid later rijdt dan gebruikelijk.

10 prachtige bestemmingen in Mauritius