Mauritius

Swipe

Exotisch groen

Al lijkt het hedendaagse Mauritius in bijna niets meer op vroeger, groen en fleurig  is het nog steeds. Watervallen van bloemen in allerlei kleuren golven over de hekken en muren van stadstuinen, balkons staan vol met bloempotten.

Exotische orchideeën, hibiscus, rode poinsettia, oleander, frangipani en de uitbundig bougainville die bijna het hele jaar bloeit brengen kleur in tuinen en parken. De flamboyantbomen langs de wegen zijn in de winter bijna kaal en lijken van verre wel dood maar in december staan ze in bloei en zetten het hele eiland in een warme, rode tint, een schitterend gezicht.

Nep-lijkende anthuriums met hun wasachtige rode, roze of oranje bladeren (eigenlijk de bloemschede) kom je veel tegen in hotelboeketten. Ze komen oorspronkelijk uit Zuid-Amerika maar worden nu ook op Mauritius gekweekt voor de export. Honderdduizenden exemplaren gaan de grens over naar Europa en Zuid-Afrika.

Algemeen komen verder voor de acacia, kokospalm, albizia, bamboe, tamarinde, eucalyptus, de banyan (ficus) en allerlei fruitbomen, alle geïmporteerd uit Azië. De openbare stranden van Mauritius worden meestal niet omringd door kokospalmen maar door casuarina’s (filao), afkomstig uit Australië. Deze zoutminnende naaldbomen bieden bescherming tegen zon en wind.

De vezels van de vacoa (pandanus) worden gebruikt voor het maken van manden. In het brakke water aan de oostkust en langs de kusten van Rodrigues komen mangrovegewassen voor. Mangroveplantjes worden uitgezet om erosie van de kust tegen te gaan en de visstand op peil te houden. Theeplantages sieren de hooglanden van het Savanne-district.

10 prachtige bestemmingen in Mauritius