Mauritius

Swipe

Sprookjesachtige riffen

Mauritius is vrijwel geheel omgeven door koraalriffen. Alleen aan de zuidkust ligt voor een groot deel geen rif en elders is het rif hier en daar onderbroken.

De eeuwenoude riffen vormen een steeds wisselend onderwaterlandschap, een sprookjesachtige wereld waar papegaaivissen, eekhoornvissen, trompetvissen, wimpervissen, keizervissen, clownvissen en talloze andere rifvissen leven en waar wuivende anemonen, sponzen, scharrelende kreeftjes, zeesterren en koraal in onwaarschijnlijk veel vormen en kleurschakeringen voorkomen. De vervaarlijk uitziende reuzenmoeraal huist er en roggen verstoppen zich in het zand op de bodem.

Net buiten het rif dartelen tonijnen, bonito’s en dolfijnen rond en ook de karetschildpad voelt zich er thuis. Bultrugwalvissen komen elk jaar in juli en augustus bijeen in het water tussen het hoofdeiland en Round Island om er te paren. Er komen schelpen voor in de zee bij Mauritius die uiterst zeldzaam zijn en er leven circa honderd soorten giftige hoornschelpen.

Treurig is dat de schitterende onderwaterwereld van Mauritius wordt bedreigd, door (toeristische) motorboten, overbevissing, onna-denkende duikers en milieuverontreiniging. Beschermingsmaatregelen komen traag en mondjesmaat op gang.

10 prachtige bestemmingen in Mauritius