Mauritius

Swipe

Vleermuizen

Het enige inheemse zoogdier van Mauritius is de vleermuis. Vleermuizen vliegen ’s nachts uit om op zoek te gaan naar voedsel. Ze maken daarbij gebruik van sonargolven om hun weg te vinden. De rol van vleermuizen bij de bestuiving van bomen en planten is groot, daarom vormen ze een belangrijke schakel in het ecosysteem.

De Mauritiaanse goudvleermuis (Pteropus niger) komt algemeen voor. Ook bekend als Maskareense vliegende hond heeft deze grote vleermuis een mollige bruine kop en een glanzend kastanjebruin lijf met goudachtige plukken rond schouders en op de buik. Ook het snoetje is goudachtig, met daarin ronde, goudgele oogjes. Ze zien er aandoenlijk uit maar hebben vlijmscherpe tanden. De pikzwarte vleugels hebben een spanwijdte van zo’n tachtig centimeter. Rond zonsopkomst en zonsondergang verkennen honderden van deze dieren het eiland, op zoek naar fruit en nectar. Overdag slapen ze in hoge bomen in de bossen.

Het neefje van de goudvleermuis, de kleinere en lichter gekleurde Rodrigues-fruitvleermuis (Pteropus rudericensis) staat op de lijst van bedreigde diersoorten. Hij komt alleen voor op Rodrigues. Op Mauritius leven nog een paar andere, insectenetende vleermuissoorten. Deze zijn een stuk kleiner en houden zich op in grotten en verlaten gebouwen.

10 prachtige bestemmingen in Mauritius