Mauritius

Swipe

Vogels

De negen inheemse vogels die Mauritius nog rijk is (plus twee op Rodrigues) behoren tot de zeldzaamste soorten ter wereld en komen nergens of bijna nergens anders voor.

De kans dat je de inheemse grey white-eye tegenkomt is toch vrij groot. Het is een grijs vogeltje met een witte cirkel rond het oog, lokaal pic-pic genoemd. Leuk ook om te zien is de red whiskered bulbul of condé met z’n donkere kuif, witte borst en rood streepje bij het oog. Hij scharrelt graag rond bij de ontbijttafels van hotel-restaurants of vliegt brutaal je kamer binnen.

Andere vogels zijn schuwer en verstoppen zich in de bosrijke delen van het land, zoals de mooie fody. Het mannetje heeft een helderrode kop en olijfgroene borst. De bevolking, die de vogels als geluksbrengers beschouwt, noemt ze cardinal.

Kustvogels

Aan de kust zweven zeevogels zoals sternen, meeuwen, pijlstormvogels en booby’s gracieus door het luchtruim. De meeste van hen zijn migranten uit koudere streken. Kolonies Afrikaanse zeevogels broeden bij voorkeur op Serpent Island en Round Island. De Round Island-stormvogel is zeer interessant voor vogeldeskundigen omdat deze vogel verder alleen nog bij Trinidad gesignaleerd wordt, aan de andere kant van de wereld dus. Een pas ontdekte soort is de Maskareense pijlstormvogel die ook op de Comoren broedt.

Zeldzame vogels

Een aantal inheemse vogelsoorten, te weten de roze duif, de echoparkiet en de kestrel (een valkachtige) stonden in de jaren zeventig van de 20e eeuw op het randje van uitsterven. Van de kestrel waren nog maar vier exemplaren over, drie mannetjes en een vrouwtje. Daarmee was het de meest zeldzame vogel in de wereld. Natuurbeschermingsorganisaties grepen in: dankzij een uitgekiend fok- en bijvoerprogramma wisten zij de roofvogels op het nippertje voor de ondergang te behoeden. Er leven nu weer honderden kestrels op Mauritius, in Black River Gorges National Park en domeinen aan de oostkust.

Ook de mooie groene echoparkiet en de roze duif zijn nu weer in redelijke aantallen vertegenwoordigd maar hun positie blijf wankel. Zorg en bescherming voor deze dieren blijft nodig om ze te behoeden voor hetzelfde lot als de dodo.

MWF

De Mauritius Wildlife Foundation telt de vogels jaarlijks, plaatst cycloon- en aapbestendige nestkasjes, ringt de jongen en voert indien nodig bij. Ook zijn er broedcentra waar vogels veilig kunnen opgroeien voordat ze in het wild worden teruggezet. Samen met landschildpadden zijn de roze duif en andere inheemse vogels ook uitgezet op Aigrettes-eiland, Mauritius’ nieuwste reservaat. Ze doen het daar goed en zijn voor bezoekers te zien in hun natuurlijke omgeving.

Inheemse vogels van Mauritius

•, Mauritius kestrel (Falco punctatus)

•, Roze duif (Nescoenas mayeri)

•, Echoparkiet (Psittacula echo)

•, Mauritiaanse koekoeks-klauwier (Coracina typica)

•, Mauritiaanse zwarte bulbul (Hypsipetes olivaceus)

•, Mauritiaanse paradijs-vliegenvanger (Terpsiphone bourbonniensis desolata)

•, Mauritiaanse fody (Foudia rubra)

•, Mauritiaanse olive white-eye (Zosterops chloronothos)

•, Mauritiaanse grey white-eye (Zosterops borbonicus mauritianus)

10 prachtige bestemmingen in Mauritius