Mauritius

Swipe

De gevolgen van een schipbreuk

Tussen 1658 en 1664 was Mauritius een niemandsland. Maar de heren van de VOC kregen spijt. Een ‘pitstop’ in de Indische Oceaan was misschien toch zo gek nog niet. Bovenal gunde men het eiland niet aan de Fransen of Engelsen.  

Directe aanleiding voor de omslag was echter de schipbreuk van de Arnhem in februari 1662. Dit schip maakte deel uit van een vloot van zeven, op weg van Batavia naar Kaap de Goede Hoop. De gezamenlijke lading, onder andere edelstenen, suiker, specerijen en textiel had een waarde van meer dan drie miljoen gulden. De vloot raakte halverwege de tocht verzeild in een orkaan en zes van de zeven schepen vergingen reddeloos.

Van de meeste bemanningsleden werd nooit meer iets vernomen maar 86 opvarenden van de Arnhem wisten na acht dagen Mauritius te bereiken met een werkboot. Onderweg waren negen mannen gestorven na het drinken van zeewater en dertien anderen overboord gezet om ruimte te maken en rantsoen te sparen. Weer terug in Nederland publiceerden vier van de overlevenden hun ervaringen. Deze gebeurtenissen brachten Mauritius weer onder de aandacht van de VOC.

10 prachtige bestemmingen in Mauritius