Mauritius

Swipe

Een nieuwe tijd

Na de val van het Franse koningshuis arriveerde in januari 1790 een schip in de haven van Port Louis met de nieuwe Franse vlag, de tricolore. De bemanning bracht verhalen over de Franse Revolutie en de principes van liberté, equalité en fraternité.

Het aanvankelijke enthousiasme van de kolonisten bekoelde toen bleek dat deze principes ook voor de slaven op Mauritius zouden moeten gelden. In Frankrijk werd de slavernij in 1794 afgeschaft en de monarchistische gouverneur van Mauritius afgezet. Maar de conservatieve kolonisten bleven zich verzetten tegen het revolutionaire Franse regime. Twee gezanten uit Frankrijk die de vrijlating van de slaven moesten bewerkstelligen werden door een woedende horde slaveneigenaren het eiland afgejaagd. Mauritius was volledig afhankelijk van de plantage-economie en niet van plan de lucratieve slavernij op te geven.

De laatste Franse gouverneur van Mauritius, Charles Decaen werd in 1803 gestuurd door Napoleon Bonaparte. Deze Decaen maakte zich populair door de slavernij te gedogen. Hij deed afgezien daarvan veel goeds voor Mauritius: de eerste basisscholen kwamen van de grond, er werd een lyceum geopend (nu het Royal College) en hij introduceerde de napoleontische wetten die voor een deel nog steeds gelden.

10 prachtige bestemmingen in Mauritius