Mauritius

Swipe

Frivole dames

De veelzijdige Mahé de Labourdonnais leeft nog altijd voort in de gedachten van de Mauritianen die hem zien als de ‘vader des vaderlands’. Onder hem kon het eiland uitgroeien tot ‘Star and Key’ van de Indische Oceaan, een productieve kolonie en een belangrijk tussenstation op de specerijenroute. Franse soldaten lieten (wees)meisjes uit Bretagne overkomen want zodra ze getrouwd waren konden ze een stuk land kopen en een plantage beginnen.

Port Louis was een bruisend commercieel centrum waar frivole dames flaneerden, getooid met hoeden, parasollen, handschoentjes en zijde kousen. Zeelui (niet zelden boekaniers en piraten) uit alle windrichtingen dronken er graag een glas rum, een prettige bijkomstigheid van de suikerbouw. Een standbeeld van Labourdonnais in Port Louis herinnert aan deze tijd van voorspoed. Mahébourg aan de oostkust is naar hem vernoemd, evenals Mahé, de hoofdstad van de Seychellen.

In 1785 riepen de Fransen Île de France uit tot regeringscentrum van alle Franse bezittingen in de Indische Oceaan. De Franse edelman Vicomte de Souillac werd de nieuwe gouverneur. Souillac had het niet helemaal in de hand. Onder zijn bewind brak een extravagante, decadente tijd aan. In Port Louis, toch al bekend om z’n dans-, gok- en drankfeesten gonsde het van de schandalen. Corruptie, clandestiene handel en belastingontduiking waren schering en inslag. Onderwijl begon in het moederland een nieuw tijdperk met de Franse Revolutie.

10 prachtige bestemmingen in Mauritius