Mauritius

Swipe

Mauritius’ Gouden Eeuw

Dat het toch nog goed kwam met de Franse kolonie was te danken aan de voortvarendheid van Bertrand François Mahé de Labour-donnais, kapitein van de Franse Compagnie des Indes Orientales. Hij werd als administrateur van Mauritius benoemd door de Franse koning en had ambitieuze plannen voor het eiland. Daar leefden toen 190 blanke Fransen, 648 zwarte slaven en een handvol andere nationaliteiten.

De daadkrachtige Labourdonnais gaf opdracht voor de inrichting van een scheepswerf in Port Louis en hij moderniseerde de landbouw. Onder zijn bewind werden wegen aangelegd, ziekenhuizen, pakhuizen en de eerste suikerfabriek gebouwd en armzalige woningen vervangen door stenen huizen. Slavenschepen brachten nieuwe arbeidskrachten uit Madagaskar en Oost-Afrika. De eerste Indiase handelaren en handwerkslieden kwamen naar Mauritius en Franse immigranten stroomden toe.

Het administratieve centrum van de Maskarenen werd verplaatst van Réunion naar Mauritius waar het aantal inwoners in 1767 was gestegen tot 60.000. Labourdonnais’ succes leidde tot jaloezie. Door zijn vijanden beschuldigd van hoogverraad belandde de man die bekend stond om zijn charme en goede manieren in de Bastille van Parijs. Later werd hij onschuldig verklaard maar twee jaar na zijn vrijlating stierf Labourdonnais op 54-jarige leeftijd, berooid en verbitterd.

10 prachtige bestemmingen in Mauritius