Mauritius

Swipe

Op eigen benen

Na de oorlog waren de nationalistische bewegingen in de Britse kolonies niet langer tegen te houden, zo ook op Mauritius. Mauritius was op 12 maart 1968 kroonkolonie af. Het bleef wel deel uitmaken van de Britse Gemenebest. Tot 1992 was koningin Elizabeth dus formeel staatshoofd maar de ‘Union Jack’ werd neergehaald en vervangen door de vierkleurige Mauritiaanse vlag. Het eiland Rodrigues werd deel van Mauritius.

Seewoosagur Ramgoolam, inmiddels Sir, was de eerste gekozen premier en bleef dat dertien jaar lang. Een Engelse gouverneur representeerde pro forma de Britse kroon. Er waren politieke en sociale spanningen en tussen 1960 en 1980 verlieten duizenden Mauritianen het land om te emigreren naar Europa, Canada of Australië.

Pas in 1992 werd, tamelijk geruisloos, de Republiek Mauritius uitgeroepen en kreeg het land een eigen staatshoofd. Cassam Uteem (1941) was de eerste president. Door te kiezen voor een islamitische president probeerde de regering de kritiek op de door hindoes gedomineerde politiek het hoofd te bieden.

10 prachtige bestemmingen in Mauritius