Mauritius

Swipe

Hoop voor de toekomst

MWF en MMCS

De Mauritiaanse overheid werkt samen met niet-gouvernementele natuurbeschermingsorganisaties zoals de actieve Mauritius Wildlife Foundation

Mauritius heeft veel te danken aan de MWF, in 1984 voortgekomen uit de Durrell Wildlife Conservation Trust. Vogelbeschermingsprogramma’s van deze Trust op Mauritius bleken zeer succesvol en baarden wereldwijd opzien. Het behoud van de kestrel, de roze duif en de echoparkiet is aan deze organisatie toe te schrijven. Deze vogels zijn eind twintigste eeuw op de IUCN-lijst van bedreigde soorten gezakt van ‘ernstig bedreigd’ tot ‘bedreigd’ en daar zijn ze op Mauritius al heel blij mee.

De MWF zet zich verder in voor uitbreiding van beschermde gebieden en leidt projecten rond flora- en faunabescherming. Het geven van voorlichting aan scholieren heeft prioriteit. Hiervan profiteerden vooral de vleermuizen; zij worden niet langer door jongeren belaagd.

De MWF beheert enkele eilanden, organiseert dagtochten naar Île aux Aigrettes en geeft een aantrekkelijke nieuwsbrief uit die ook via de website is te lezen. Zelfs de jaarverslagen zijn lezenswaardig en geïllustreerd met mooie foto’s. De stichting kan bestaan dankzij donaties en de hulp van vrijwilligers uit binnen- en buitenland.

De Mauritius Marine Conservation Society en Lagoon & Reef Watch Movement proberen de vervuiling van lagunes en vernietiging van koraalriffen te stoppen. De medewerkers organiseren dialezingen, verzamelen informatie over vispopulaties en doen onderzoek naar het gedrag van dolfijnen en walvissen. Verder creëren ze kunstmatige riffen op locaties waar het oorspronkelijke rif is verdwenen of om bestaande riffen te ontlasten. Voorlichting en educatie zijn een belangrijk onderdeel van het werk.

De MMCS heeft in samenwerking met de Mauritius Scuba Diving Association voor duikers opgesteld. Rodrigues heeft sinds 1998 een eigen club: Shoals Rodrigues.

10 prachtige bestemmingen in Mauritius