Mauritius

Swipe

Dolfijnentochten

De Franse marinebiologe Delphine Legay werkte in de jaren negentig van de 20e eeuw aan een groot onderzoek naar het gedrag van dolfijnen en walvissen in de Indische Oceaan. Om dit te kunnen bekostigen organiseerde ze onder andere dolfijnentours voor toeristen op Mauritius. Delphine overleed in 2001 door een duikongeval maar haar werk wordt voortgezet en de dolfijnentrips bestaan ook nog steeds.

Deelnemers en bemanning gaan in laagliggende boten op zoek naar tuimelaars en langsnuitdolfijnen die overdag naar de baai bij Tamarin komen om uit te rusten en te spelen. Ze voeren hun dans soms vlak naast de boot uit zodat je ze net of net niet kunt aanraken. Wie durft springt met een snorkel het water in en zwemt met ze mee – een onvergetelijke ervaring. Aan het eind van de middag gaan de dieren weer naar open zee om te jagen.

Helaas is dit bijzondere uitstapje gemeengoed geworden en bij jan en alleman te boeken onder de misleidende vlag van ecotoerisme. De dolfijnen vinden het allemaal een beetje te druk worden en laten zich steeds minder vaak zien. De overheid heeft daarom gedragsregels opgesteld voor ontmoetingen met dolfijnen. Zo is het geboden de dieren omzichtig te naderen. Het heeft ook geen enkele zin om ze te achtervolgen, daar worden ze alleen maar schuw van. Het is verboden de dolfijnen te voeren en dolfijnentochten mogen alleen uitgevoerd worden door houders van een vergunning.

Voor verantwoorde dolfijnentrips kunnen we Dolswim aanbevelen. De begeleiders zijn goed geïnformeerd over gedrag en levenswijze van de dieren en ze behandelen hen met respect. De tochten vertrekken vanaf Hotel Island Sports Club in Grande Rivière Noire.

10 prachtige bestemmingen in Mauritius