Mauritius

Swipe

Bedreigde riffen

De onderwaterwereld van Mauritius is mooi maar helaas niet onaangetast. De laatste decennia is de kwaliteit van het koraal achteruit gegaan. De riffen hebben te lijden van vervuiling en motorboten en zijn in eerdere jaren aangetast door koraalzandwinning, schelpenroof voor de toeristenindustrie en dubieuze vismethoden (met dynamiet), allemaal inmiddels verboden.

Grote delen van de prachtige, in miljoenen jaren opgebouwde riffen zijn al verloren gegaan en vele soorten rifvissen zijn verdwenen. Dit heeft gevolgen voor het ecosysteem van de hele oceaan want koraalriffen zijn niet alleen mooi, ze bieden ook een onmisbare schuilplaats aan rifvissen en talloze andere organismen. Ook wereldwijde klimaatveranderingen en de daarmee samenhangende stijging van de watertemperatuur doen het zeeleven geen goed.

Maar laat je vooral niet ontmoedigen want er valt ondanks deze verontrustende berichten nog veel moois te beleven. De vissen zijn er in elk geval niet minder kleurrijk om. Het is wel van belang dat duikers en snorkelaars zich aan een aantal gedragsregels houden, niets aanraken onder water bijvoorbeeld. Meer over de bescherming van het zeeleven van Mauritius is te lezen op www.mmcs-ngo.org en www.reef-mauritius.com.

10 prachtige bestemmingen in Mauritius