Mauritius

Swipe

Foute souvenirs

Bedreigde plant- en diersoorten of producten die daarvan afkomstig zijn vallen onder de CITES (Convention on International Trade in Endangered Species of Wild Fauna and Flora) dat Mauritius ook heeft ondertekend. Ze mogen Mauritius niet verlaten en niet worden ingevoerd in Europa. Dit geldt bijvoorbeeld voor vogels, zeeschildpadden, diverse koraalsoorten en zeldzame grote schelpen.

Grote schelpen die als souvenir worden verkocht spoelen zelden aan. Ze worden van de bodem losgewrikt en het dier dat erin huist wordt gedood. Dit gebeurde vroeger veel toen vissers overgingen op de verkoop van schelpen aan toeristen, dat leverde meer op dan de visvangst. Nu is dit bij wet verboden, net als het losbreken van koraal. Schelpen die in winkels op Mauritius worden verkocht horen daar dus niet thuis of ze komen uit het buitenland. De import van schelpen voor de souvenirhandel (onder andere uit Indonesië en de Filippijnen) is vreemd genoeg toegestaan – een typisch voorbeeld van het januskopmilieubeleid van Mauritius. Koop ze liever niet en ook geen sieraden of andere souvenirs waarin schelpen, schildpadschild of koraal is verwerkt, dit houdt dergelijke praktijken in stand.

Voor meer informatie kun je contact opnemen met de Nederlandse Douanelijn: 90800 0143; vanuit het buitenland 9+31 455 743 031. Of kijk op www.douane.nl en www.cites.org.

10 prachtige bestemmingen in Mauritius