Mauritius

Swipe

Bus

Bussen van verschillende busmaatschappijen rijden naar alle uithoeken van het eiland, een zeer voordelige manier van transport. Ze zien er wat gammel uit maar ze rijden, en ze rijden hard. Wat comfortabeler zijn de airco expresbussen. In afgelegen gebieden zoals de zuid- en oostkust en het Black River-district rijden bussen minder frequent maar op drukke trajecten hoef je nooit lang te wachten.

Voor langere afstanden is het wel nodig om over te stappen in bijvoorbeeld Port Louis, Curepipe, Rose Belle of Centre de Flacq omdat iedere regio zijn eigen busmaatschappij kent. Nadeel van het busvervoer is ook dat er geen ruimte voor bagage is, dat sommige plaatsen in het weekend niet bereikbaar zijn en dat ’s avonds het busverkeer vrijwel stilligt. Uitzondering hierop is de expresbus van Port Louis naar Mahébourg via Curepipe. Deze rijdt tot circa 23 uur.

Bussen zitten soms overvol maar de passagiers gedragen zich bij het in- en uitstappen gedisciplineerd. Een conducteur komt langs om een kaartje te verkopen. De prijs van de rit hangt af van de afstand maar duur is het nooit. Betaal bij voorkeur gepast. Bewaar het kaartje tot je bent uitgestapt want er kan een controleur langskomen. Reizen per bus is een leuke manier om kennis te maken met de lokale bevolking. Je bevindt je bijvoorbeeld in gezelschap van arbeiders van de suikerplantages of giechelende schoolkinderen in uniform.

Helaas is het bussysteem voor buitenstaanders nogal ondoorgrondelijk en alleen al daarom vermoeiend. Het is aan te raden alleen van de bus gebruik te maken voor korte ritten met rechtstreekse lijnen. Vermijd de spitsuren: tussen 7 en 9 uur en tussen 16 en19 uur, dan duren alle ritten twee keer zo lang. Bushaltes zijn herkenbaar aan een geel of zwart bordje met ‘bus stop’.

Vraag advies aan een Mauritiaan voor wat betreft de vertrektijden of bel met de National Transport Authority tel. 202 2800 of met de busmaatschappij in kwestie. Dienstregelingen en busroutes zijn ook te downloaden van www.gov.mu. Klik op ‘Citizen’ en dan op ‘Transport’.

De belangrijkste busmaatschappijen: National Transport Corporation (NTC) tel. 426 2938/427 5000; http://ntc.intnet.mu. United Bud Service (UBS), tel. 212 2026. Mauritius Bus Transport (MTB), tel. 245 2539. Rose Hill Transport (RHT), tel. 464 1221. Triolet Bus Service (TBS), tel. 261 6516.

10 prachtige bestemmingen in Mauritius