Mauritius

Swipe

Van alles wat

Er is erg veel leuks te koop op Mauritius. Behalve de onvermijdelijke dodo (op T-shirts, als knuffel, van glas of als zeepje) is er ook houtsnijwerk verkrijgbaar, van slabakken tot prachtig uitgewerkte modelboten. Er zijn winkels met kleurige manden van allerlei materiaal (palmblad, sisal, raffia, bamboe en bananenvezels) en sieraden gemaakt van zaden en kokosnoot maar ook juwelen van edelstenen, zilver en 18- of 22-karaats goud.

Prachtig glaswerk is te vinden in de Phoenix Glass Gallery waar glasblazers aan het werk zijn. Neem ook eens een kijkje in een van de kunstgaleries van Grand Baie waar werk van lokale kunstenaars te koop is. Een bekende Mauritiaanse schilder is Vaco Baissac. Hij beschilderde bussen, blinde muren, de hal van de paspoortcontrole op het vliegveld, vuilnisauto’s en vuilnisbakken in een vrolijke, direct herkenbare stijl. Er zijn ook ansichtkaarten en schilderijen van Vaco verkrijgbaar, onder andere in de Vaco Gallery op Dodo Square, Grand Baie.

Een aardige lichtgewicht herinnering aan Mauritius zijn de mooie postzegels en telefoonkaarten met afbeeldingen van vissen en vogels. Populair zijn de op Mauritius gekweekte anthuriums. Deze bloemen worden in stevige dozen verkocht op het vliegveld en blijven thuis nog wekenlang goed in een vaas. Lokaal geproduceerd voedsel is ook een leuk aandenken: gerookte marlijn, thee met vanillearoma, rum of specerijen. In de winkels van musea en op het vliegveld zijn deze spullen in geschenkverpakkingen te koop.

Langs de stranden verkopen venters pareo’s, eenvoudige sieraden en goedkope T-shirts (en sommigen weten zelfs excursies te slijten). Veel van deze artikelen komen uit Madagaskar of Azië. Bij deze handige ‘hawkers’ (die overigens meestal vriendelijk en in ‘t geheel niet opdringerig zijn) is het afdingen geblazen. Koop bij hen geen grote schelpen of producten met koraal of schildpadschild, dat is verboden. Het veelgebruikte excuus van het bezit van een ‘vergunning’ voor het betreffende strand staat hier geheel los van.

10 prachtige bestemmingen in Mauritius