Namibië en Botswana

Swipe

Namibië en Botswana

Bij Namibië denk je meteen aan de wonderlijk gevormde en schijnbaar ontoegankelijke duinen, geweldige zandbergen die dagelijks van kleur en vorm veranderen. In Botswana vind je niet alleen woestijnen, maar ook uitgestrekte moerassen. Je kunt in Namibië uitrusten aan prachtige stranden (hoewel voor een strandvakantie het water aan de koude kant is) in tegenstelling tot Botswana dat aan alle kanten door land is omgeven.

Al lijkt bij landen als deze het vooral te gaan om het rijke natuurleven, onderschat de culturele achtergronden ervan niet. Beide landen hebben een lange geschiedenis en de folklore die er nog steeds te vinden is, is voortgekomen uit soms eeuwenoude tradities. Vaak smolten deze samen met de gewoonten die de Europeanen er brachten, maar wie dat wil kan culturele erfgoederen terugvinden die ontstonden in een tijd van ver voor onze jaartelling, tradities uit een tijd dat zeeën Nederland en een groot deel van België nog overspoelden. Ook in het taalgebruik kun je die invloeden bemerken, niet alleen de oertalen, sinds eeuwen aldaar gesproken kenmerken de volkeren, ineens word je geconfronteerd met Nederlandse en Duitse of Engelse woorden waarmee de talen doorspekt zijn geraakt.

Beide landen hebben hun natuurparken die er samen voor zorgen dat de keus heel erg moeilijk wordt vanwege de diversiteiten. Hoewel je bij het woord 'safari' eerder aan Zuid-Afrika, Kenia of Tanzania denkt, het aanbod en de verscheidenheid in Namibië en Botswana evenaart of overtreft zelfs de bekende landen op dat gebied. Met extra's die je in de 'echte' safarilanden tevergeefs zult zoeken. De landen zijn nog wat minder op toeristen ingesteld, de mensen krijgen niet meteen dollartekens in hun ogen als ze een blanke zien. Je vindt veel minder toeristen op je pad, de horizon ligt er veel verder en is soms aan vier zijden zichtbaar. De afstanden zijn wellicht groter, de infrastructuur laat echter weinig te wensen over.

U kunt de landen apart bezoeken, u kunt ook een gecombineerde reis maken. Als u voldoende tijd heeft is dat zeker aan te raden. Maar ook als u de landen apart bezoekt, een uitstapje naar de Victoria watervallen op de grens van Zambia en Zimbabwe laat niemand zijn neus voorbijgaan.

Veel plezier tijdens uw ontdekkingsreis door Namibië en Botswana. Om u vast te laten wennen aan de vermenging van talen waar u mee geconfronteerd wordt, wens ik u 'Gute pad!'  een goeie reis!

Paul de Waard

Foto Onze Namibië en Botswana expert
Onze Namibië en Botswana expert

AUTEUR PAUL DE WAARD

Minder of onbekende bestemmingen en vreemde volkeren, daar kun je auteur Paul de Waard voor wakker maken. Hij reisde over de wereld van Laos tot Jamaica, van de Noordkaap tot Zuid-Afrika. Hij zat tussen de berggorilla’s in Uganda en aan bij de president van Gambia. Hij eet net zo gemakkelijk in een sterren restaurant als een broodje kakkerlak op een markt ergens in het verre oosten. Rijden op een olifant of zwemmen in een trog met acht kilometer water onder de snorkel, het maakt hem allemaal niet uit.

Foto Reishandboek Namibië en Botswana
Reishandboek Namibië en Botswana

AUTEUR PAUL DE WAARD

€17,95

praktische en culturele reisgids met alle bezienswaardigheden