Namibië en Botswana

Swipe

Eten en drinken

Als u de nodige voorzichtigheid in acht neemt (kijk bij het hoofdstuk 'gezondheid' hiervoor en bij het onderwerp 'gezondheid' bij praktische informatie) dan kunt u zonder problemen genieten van alles wat de keuken in zuidelijk Afrika u te bieden heeft aan voedsel en drank. Houdt er echter wel rekening mee dat sommige waren voor onze magen vreemd zijn en dat u mogelijk tegen een (meestal kortstondige) diarree aan kunt lopen. Denk niet meteen aan voedselvergiftiging, zeker niet als u alle tips en trucs in aanmerking genomen heeft.

Eten

In zuidelijk Afrika boft u als u een vleesliefhebber bent, bent u vegetariër dan heeft u mogelijk een probleem. In heel veel restaurants draait alles om vlees en dan in de meeste gevallen gegrild. Men houdt van alles wat van de grill of de barbecue komt en het staat bekend als 'braai'. Ook de visschotels zullen vaak gegrild worden aangeboden. Toeristen krijgen in lodges ook wel de gelegenheid om zelf het vlees of de vis te grilleren, maar, net als in Nederland en België, vrouwen worden geacht zich daar niet mee te bemoeien. Reist u zelfstandig door het land: op elke camping, maar ook op veel parkeerplaatsen is er gelegenheid om te barbecueën.

Niet iedereen zal even blij zijn met het aanbod van de soorten vlees. Behalve (gegarandeerd BSE-vrij in Zuid-Afrika of Botswana gefokt) rund- of schapenvlees wordt vrijwel alles waar u in het wild uw verrekijker op richtte, als barbecue vlees aangeboden. Of het nu gaat om spiesbok, koedoe, wrattenzwijn of struisvogel, alles wat beweegt (bewoog) kan op de barbecue. Alleen, de kans dat u vlees op uw bord krijgt van een dier dat kort daarvoor nog vrij in het wild rondhuppelde en dat speciaal voor u even geschoten werd, is nihil. Het aangeboden vlees komt van speciale boerderijen, zogenaamde game farms, waar de dieren speciaal voor de slacht worden gefokt, net zoals bij ons de koeien. Alleen, opfokhokken of legbatterijen, zult u er tevergeefs zoeken.

Een maaltijd van de barbecue gaat vergezeld van salades, aardappelen of rijst en wordt overgoten met bier. Speciale aandacht vraagt het vlees dat je kant en klaar in gedroogde vorm koopt, biltong. Het is gekruid, zongedroogd en in dunne reepjes gesneden vlees, dat ook weer van tal van dieren afkomstig kan zijn. Het wordt gegeten als tussendoortje, als snack, maar het kan ook uitstekend dienen om uw honger te stillen als u onverhoopt langer op pad bent dan u van plan was. U kunt er gewoon een voorraadje van inslaan, het bederft de eerste maanden niet.

Wat u zeker moet proberen is 'potjiekos', een mengsel van vlees, kip of vis, stevig gekruid en boven een open vuur bereid met wat groenten en andere bijgerechten. Wilt u echt iets aparts eten en bent u op de Caprivistrip, probeer dan de mopane caterpillar: een rups die zich voedt met bladeren van de mopaneboom. Een zeer eiwitrijke belevenis, maar niet iedereen zal dit evenzeer op prijs stellen. Proberen!!

Behalve het populaire vlees, ook in de vorm van een frikadel, zijn er natuurlijk nog tal van andere gerechten, dat kan ook niet anders in landen waar buitenlandse invloeden zo groot geweest zijn. Zo zal het niet moeilijk zijn om bijvoorbeeld een pizza te kopen of een pasta te eten. De groentesoorten zullen velen bekend voorkomen zoals zuur- en rodekool. En wat te denken van de Duitse invloeden? In de supermarkten zijn bratwürst en harde worsten gemakkelijk te bemachtigen, u kunt er tal van broodsoorten kopen, zowel in een zuurachtige smaak als de bekende harde puntjes. Het toppunt van herkenning van Duitse gerechten vindt u ongetwijfeld in de Schwarzwalder Kirschtorte, waarschijnlijk kunt ze in Duitsland niet beter vinden. In de speciale koffiehuizen worden ook wel Apfelstrudel en zelfs Sacher Torte aangeboden. Mocht u trek krijgen in vetkoek, besef dan dat dit weinig met koek te maken heeft, het lijkt meer op een vette roomsoes.

In de steden zult u ook fastfoodketens aantreffen, vooral KFC (Kentucky Fried Chicken) en Wimpy.