Namibië en Botswana

Swipe

Eten in een restaurant

Gaat u in een restaurant eten, houdt er dan rekening mee dat u, ook al is het etablissement volkomen verlaten, niet zelf een plaatsje uitzoekt. Wacht op de ober, die brengt u naar een tafeltje (heeft u voorkeur dan kunt u dat natuurlijk kenbaar maken) en u krijgt meteen de menukaart. Meestal kunt u kiezen tussen 'roken of niet-roken'.

Zodra u uw plaats heeft ingenomen start de bediening pas, u kunt een drankje bestellen, maar krijgt ook uitleg bij het menu, vraag naar de specialiteit van het huis (die vaak niet op het menu staat omdat deze bijvoorbeeld seizoensgebonden is, of iets wat de kok als buitenkansje heeft ingekocht). Kent u een bepaald gerecht niet dan zal men u graag uitgebreid voorlichten. Overigens, in een aantal restaurants kunt u uw eigen wijn meenemen, er wordt slechts een gering bedrag gerekend voor het gebruik van de glazen (corkage fee, letterlijk: ontkurk belasting).

U wordt, zeker in de avond, niet geacht in korte broek of in T-shirt te gaan dineren, in de lunchtijd wordt daar minder op gelet, al zal men u zelden om uw kleding weigeren, vooropgesteld natuurlijk dat u niet in bikini of zwembroek verschijnt. Kijk even of er speciale kledingvoorschriften zijn, deze worden duidelijk kenbaar gemaakt. In het algemeen is reserveren vooraf een aanrader, zeker in toeristengebieden.