Namibië en Botswana

Swipe

Reisapotheek

Omdat u naar de tropen gaat kunt u er vrijwel zeker van zijn dat u, al is het maar vanwege ander eten, te maken krijgt met ingewandsstoornissen. Een diarreeremmer zal zonder twijfel tot uw vaste bagage behoren, maar gebruik het met mate, sommige diarreeremmers werken zeer stoppend. Droge rijst, een biscuitje of een banaan kunnen eveneens helpen. Vasten is zinloos. Drink slappe thee of rijstewater. Om uitdroging tijdens en na diarree tegen te gaan doet u er goed aan uw zout- en suikergehalte op peil te houden met gebruikmaking van een glucose-zout oplossing, een zogenaamde ORS (Oral Rehydration Salts), het drinken van cola is een goed alternatief. Overigens, in de meeste gevallen heeft u te maken met de zogenaamde ‘reizigersdiarree’ die na een dag vanzelf overgaat. Kijk het dus even aan alvorens naar een stopmiddel te grijpen.

Muggenolie of -spray zijn bijna vanzelfsprekend, evenals een middel waarmee u een insectenbeet kunt behandelen. Op enkele plaatsen is de kans aanwezig (maar klein) dat u met de tseetseevlieg te maken krijgt. Een beet van dit insect kan lelijke (én pijnlijke) zwellingen veroorzaken. Een middel ter behandeling hiervan is zeer aan te bevelen. Raadpleeg de lokale bevolking (maar dat geldt voor alle onbekende ongemakken). De tseetseevlieg is vrijwel immuun voor de gangbare insectensprays. Sommige mensen kennen een abnormale allergische reactie, dus als u ongewoon fel reageert op de beet van een tseetseevlieg, raadpleeg dan onmiddellijk een arts.

Denk aan een goede zonnebrandcrème met een hoge beschermingsfactor en lippen balsem die beschermt tegen UVA- én UVB-straling. Een koortsremmend middel annex pijnstiller mag niet vergeten worden. Gebruik bij voorkeur paracetamol (tenzij uw arts of apotheek u een ander middel aanraadt). Goede en directe verzorging van de geringste verwonding is noodzaak. Pleisters (vergeet het schaartje niet!) en een desinfecterend middel zijn dan ook onontbeerlijk. Denk ook aan steriel verpakte gaasjes, een druk- en rekverband, een splinter pincet en een tekentrekker.

In Namibië en Botswana worden grote afstanden per auto(bus) afgelegd. Voor degene die last heeft van wagenziekte is een middel daartegen aan te raden. Let erop dat sommige middelen tegen wagenziekte behoorlijk suf kunnen maken. Ten slotte vormen ontsmettende tissues een prima aanvulling als u in gebieden komt waar geen (ontsmet) water voorhanden is. Een antibacteriële gel die u kunt gebruiken om uw handen te 'wassen', is eveneens een aanrader. Mensen die individueel op stap gaan en de bewoonde wereld achter zich laten doen er goed aan om ook wat waterzuiveringstabletten in hun bagage te stoppen.

Kijk ook bij: Belangrijke adressen en bij praktische informatie: Gezondheid.