Namibië en Botswana

Swipe

Verzorging en hygiëne

Voorkoming van tropische ziekten begint bij hygiëne. Altijd de handen wassen of desinfecteren als u van het toilet gebruik gemaakt heeft. Gekookte groenten dienen uw voorkeur te hebben. Eet nooit verse groente waarvan u niet zeker bent dat deze in mineraal- of ontsmet water gewassen is, dus vermijd verse salades. Schil fruit altijd, maar koop het nooit geschild.

Drink uitsluitend ontsmet water of mineraalwater uit flessen. Als u een dag op stap bent zorgt u er dan voor dat u veel drinkwater bij u heeft. Drink geen drankjes waarin zich ijsklontjes bevinden, tenzij u zeker weet dat deze gemaakt zijn van veilig water (meestal zijn dat ijsklontjes met een gat). Eet geen ijs! Drink uitsluitend gesteriliseerde melk en laat u nooit verleiden tot het drinken van melk ‘zo van de koe’. Het kopen van voedsel op straat is eveneens af te raden.

Een bezoek aan een restaurant kan vervelend uitpakken. Als er andere mensen zitten zegt dat in elk geval dat er regelmatig vers eten gemaakt wordt. Restaurants met kaarslicht hebben iets romantisch, maar soms ook geen elektriciteit, wat de koeling aanmerkelijk belemmert.

Voor eten en drinken geldt: ontsmet het, kook het, bak het, schil het of vergeet het. Vlees hoort doorgekookt of -gebakken te zijn. Snijd het door alvorens het te eten. Hetzelfde geldt voor kip en vis. Eieren, een veel aangeboden product bij het ontbijt, is dubbel gebakken (’turned over’) of minimaal 5 tot 7 minuten gekookt. Accepteer in een restaurant geen open fles mineraalwater, deze dient aan tafel geopend te worden.

Stop enkele pakjes vochtige tissues of vochtig toitetpapier in uw bagage, terwijl een rol toiletpapier evenmin tot de overbodige luxe gerekend mag worden. Tampons, maandverband en condooms zijn, buiten de grotere steden, niet of nauwelijks te koop, steek dus een voldoende hoeveelheid bij u.

Draag een goede hoofdbedekking met brede rand en slaap onder een muskietennet, bij voorkeur onder een net dat behandeld is met een insecticide. Blijf (vooral in de namiddag) weg bij water en draag in de namiddag en avond kleding die u beschermt tegen muskietenbeten, zoals (ruimvallende) katoenen shirts en lange broeken. Als u ze in een lichte kleur heeft ziet u eventuele muskieten gemakkelijker.

Als u de mogelijkheid heeft om een ventilator te gebruiken of u heeft airco in de kamer, gebruik het met mate en alleen als het echt noodzakelijk is.