Namibië en Botswana

Swipe

Voorzorgsmaatregelen

Hoewel een behoorlijke conditie tot de eerste vereisten behoort als u naar de tropen gaat, zult u een aantal injecties moeten halen bij de huisarts, de GGD of een travelclinic. Het aantal is mede afhankelijk van de tijdsduur van uw verblijf. Hoewel er soms verschillende adviezen gegeven worden, zijn vaccinaties tegen gele koorts (verplicht!), DTP, hepatitus-A en tyfus vrijwel standaard in het aanbevelingenpakket opgenomen. Cholera wordt meestal niet gegeven, u krijgt wél een verklaring dat u deze injectie gehad heeft anders loopt u het risico dat u het land niet inkomt. Raadpleeg tijdig de GGD of een travelclinic. Van sommige injecties krijgt u een serie, zodat u vaak al enkele maanden voor uw vertrek met de inentingen moet beginnen.

Tegen malaria, de meest voorkomende tropische ziekte, krijgt u tabletten, ook met deze kuur dient u voor uw vertrek te beginnen, afhankelijk van de soort tabletten enkele dagen of enkele weken. Denk erom dat u, als u het middel lariam gaat gebruiken, u last kunt krijgen van vervelende bijwerkingen. Het middel is soms erger dan de kwaal. Vraag om een alternatief voor lariam, bijvoorbeeld malerone, wat aanmerkelijk minder bijwerkingen kent. Gaat u toch lariam gebruiken, start dan met het innemen ervan ruim voordat u uw reis begint, zodat u kunt nagaan hoe uw lichaam op het middel reageert.

U krijgt van de GGD een internationaal inentingsbewijs, vergeet niet dit bij uw paspoort te dragen, u kunt het aan de grens nodig hebben. Wellicht vindt u het verstandig om er een verklaring omtrent uw bloedgroep aan toe te voegen. Bovendien is het handig om, als u medicijnen gebruikt, een zg. reisdocument voor geneesmiddelengebruikers bij u te hebben, ook bekend als medicijnenpaspoort. U kunt dit bij de apotheek verkrijgen.

Kijk voor meer details bij 'gezondheid'.