Namibië en Botswana

Swipe

Naar de Victoria watervallen

Elke toerist die noordelijk Botswana of de Caprivistrip in Namibië bezoekt laat de buitenkans om de nét over de grens gelegen plaats Livingstone en de Victoria watervallen te bezoeken niet voorbijgaan. Er kan zich een probleen voordoen als u met uw huurauto naar Zambia of Zimbabwe wilt gaan, lang niet alle autoverhuurbedrijven laten dat toe en als ze u daar niet ongevraagd over informeren, dan kunt u daar het beste zelf even naar vragen om narigheid achteraf te voorkomen. Maar dat hoeft u niet weerhouden om uw plannen ten uitvoer te brengen, zowel vanuit Botswana als vanuit Namibië worden één- of meerdaagse excursies naar dit indrukwekkende natuurfenomeen georganiseerd.

Wilt u op eigen gelegenheid dit avontuur aangaan, dan kunt u vanuit Katima Mulilo aan de grens met Zambia een visum kopen, via de Seshekebrug over de Zambezi naar Sesheke gaan. Let erop dat u voor de grensoverschrijding moet betalen en betaal, als het even kan met Zambiaanse valuta. Voor het omrekenen van de kwachwa (de Zambiaanse munteenheid) naar USD of euro's, gebruikt men hele grote rekenmachines.

De brug kwam in 2004 gereed en maakte daarmee de route vanuit Zambia naar de Namibische kust compleet. In Namibië wordt de brug overigens Katima Mulilo brug genoemd. Het is maar vanaf welke kant je het bekijkt. Vanuit Sesheke kunt u via de 200 kilometer lange, goed geasfalteerde weg, eventueel met de bus, naar Livingstone. Via de brug over de Zambezi bent u dan snel bij de Victoria watervallen. De brug is niemandsland en vormt de verbinding tussen Zambia en Zimbabwe, maar u komt niet in Zimbabwe terecht. U moet bij het 'verlaten' van Zambia wel uw paspoort tonen.

Dagexcursies en meerdaagse tochten die in Namibië aangeboden worden, vertrekken vanuit Katima Mulilo en vanuit Ngoma, hoewel Katima Mulilo een uitgebreidere keus biedt. U zult dan meestal via Ngoma naar Botswana rijden om via het Chobe Forest Reserve, Kasane, de Matetsi Safari Area en het Zambezi National Park naar Livingstone in Zambia (wat nogmaals een grensovergang betekent), of naar Victoria Falls in Zimbabwe te gaan. Een andere mogelijkheid is om bij Katima Mulilo de rivier Zambezi over te steken en via Simongoma, Mwande en Kazungula eveneens Livingstone te bereiken. Kazungula is een grensdorpje op het vierlandenpunt van Botswana, Namibië, Zambia en Zimbabwe.

Vanuit Botswana is het eenvoudig om de watervallen te bereiken. U vertrekt per georganiseerde excursie vanuit Kasane en u wordt naar de grens met Zimbabwe gebracht. U verlaat Botswana, dus dat betekent formulieren invullen. Daarna moeten de grensformaliteiten bij de douane van Zimbabwe nog vervuld worden. Dat kan aardig wat tijd in beslag kan nemen, waarbij het op uw beurt wachten in de brandende zon tot de mogelijkheden behoort. Ga dus zo vroeg mogelijk op pad. U loopt daarna de grens over waar een ander busje op u staat te wachten die u in ongeveer drie kwartier aflevert bij de watervallen of een nabijgelegen hotel wat dan weer het verzamelpunt vormt voor uw terugreis met de daarbij behorende formaliteiten in omgekeerde volgorde, maar wat gelukkig heel wat sneller in zijn werk gaat.

Ook vanuit Francistown kunt u Livingstone bereiken. Via een goede weg steekt u dan bij Plumtree de grens over met Zimbabwe en gaat u vervolgens via Bulawayo naar Livingstone. Voor een trip via deze weg moet u meerdere dagen uittrekken, een alternatief wordt gevormd door gebruik te maken van het luchtverkeer. Via Francistown vliegt u rechtstreeks of via Bulawayo in Zimbabwe naar Livingstone.