Namibië en Botswana

Swipe

Victoria Falls

In het uiterste westen van Zimbabwe ligt het plaatsje Victoria Falls. Het telt iets minder dan 40.000 inwoners en is ontstaan nadat de Victoria watervallen een toeristische trekpleister geworden waren. Het zal dan ook niemand verbazen dat het in hoofdzaak bestaat uit hotels in alle categorieën, bed & breakfast onderkomens en alles wat daartussen zit. Het plaatsje leeft van het toerisme en u vindt er tientallen café's, restaurants en souvenirwinkels.

Als u er bent moet u zeker een bezoek brengen aan Craft Village, een soort openluchtmuseum bestaande uit een dorpje met traditionele hutten, waar tal van leuke souvenirs te koop zijn, alles handgemaakt en eventueel op bestelling of klaar terwijl u wacht. Overigens hoeft u niet persé naar Craft Village om een leuk souvenir te vinden, langs de weg in de richting van de watervallen komt u nog tientallen verkopers tegen die u graag, maar niet al te opdringerig, iets aanbieden.

Vanuit Victoria Falls kunt u ook een bezoek brengen aan het Zambezi National Park. Gerekend vanaf de watervallen strekt dit park zich uit over een lengte van 40 kilometer langs de rivier Zambezi, het is totaal bijna 560 km² groot. Dankzij de ligging is het buitengewoon rijk aan wild. Vanuit het stadje worden game drives georganiseerd naar het park. Zeer de moeite waard, niet alleen het wildleven is erg interessant met onder andere leeuwen, giraffes en tal van antilopesoorten, ook het vogelleven is boeiend met vooral vogels die rond het water leven, zoals diverse soorten ijsvogels en zeldzame reigersoorten.

Langs de rivier zijn diverse lodges, waar de rustzoeker alles vindt wat hij zoekt. Als u van de hengelsport houdt wordt dat genieten met de vangst van bijvoorbeeld tapilapi. De catfish (vundu in de taal van de bevolking) uit de rivier Zambezi is beroemd om zijn afmetingen, zo werd er onlangs een exemplaar van bijna 2 meter lang gevangen, hoewel dat nog een kleintje was in vergelijking met de reuze catfish die in 2005 uit de Mekong werd opgehaald, die woog bijna 300 kilogram. Opletten dat de vis u niet vangt, in het water komen ook nijlpaarden en krokodillen voor.

Langs de rivier zijn ook nog andere zaken te bewonderen. De Big Tree is een bezienswaardigheid, de ongeveer 1000 jaar oude baobab (niet écht oud voor een boom van deze soort), wordt met zijn hoogte van ruim 20 meter en een omvang van zo'n 16 meter, wel tot het oudste en het grootste gewas van Zimbabwe gerekend. Vanuit Victoria Falls loopt een pad dat u rechtstreeks naar deze boom voert. In verband met de aanwezigheid van wilde dieren is het geen goed plan om deze tocht in uw eentje of zelfs niet met z'n tweeën te ondernemen en ook in groepsverband geldt: nooit het pad verlaten!

U kunt ook nog een bezoek brengen aan de krokodillenfarm, evenmin ver van Vic Falls (zoals het plaatsje door de inwoners zelf wordt genoend). Men heeft hier zo'n 4.000 krokodillen bijeen gebracht die geduldig wachten tot ze aan de beurt zijn om te worden veranderd in een leuk souvnir. Niet kopen, behalve dat u dit soort 'bezienswaardigheden' in stand helpt te houden, behoort het resultaat van het handwerk tot een ontzettend fout souvenir, wat u niet eens in Nederland of België mag invoeren. Waarom dan toch een bezoek gebracht aan de krokodillenfarm? Wel, de weg erheen is interessant, en de beplanting binnen het park behoort tot de meest exotische die u onderweg zult kunnen ontdekken.

Zimbabwe Tourism Authority

Victoria Falls Office

Tel. 00263 13 - 44376

www.zimbabwetourism.net