Namibië en Botswana

Swipe

Rondreizen in Namibië en Botswana

Er zullen maar weinig mensen zijn die kiezen voor een standplaats reis. Zowel in Namibië als in Botswana zijn de mogelijkheden om een afwisselende vakantie te beleven bijzonder groot. Dat kan worden gerealiseerd door verschillende gebieden te bezoeken die, betrekkelijk dicht bij elkaar gelegen, op alle denkbare terreinen zó verschillend zijn dat men zich nauwelijks kan voorstellen dat deze gebieden allemaal in hetzelfde gedeelte van zuidelijk Afrika liggen. Het Chobe National Park en de Okavango Delta liggen heel dicht bij elkaar, maar zijn heel verschillend. De Namib woestijn en Skeleton Coast National Park liggen aan dezelfde kust maar lijken zelfs niet op elkaar.

Dat alles overwegende kiezen de meeste toeristen voor een rondreis. Nu zijn de landen zó groot dat het eigenlijk onbegonnen werk is om alle bezienswaardigheden van een land in een tijdsbestek van vier weken te zien, laat staan dat een combinatiereis, waarbij zowel Namibië als Botswana worden bezocht, binnen een tijdsbestek van zes weken tot de mogelijkheden behoort. Veel mensen kiezen er dan ook voor om enkele malen terug te keren naar het gebied om telkens een gedeelte ervan te verkennen. Het is goed mogelijk om in een tweetal rondreizen de meeste highlights bezocht te hebben. De meeste toeristen komen echter maar eenmaal in Namibië of Botswana, waarbij een bezoek aan Namibië torenhoog favoriet is. Maar ook in Namibië moet u keuzes maken, tenzij u vier of vijf weken de tijd heeft om het land te doorkruisen. Wilt u daarbij ook nog een bezoek brengen aan de belangrijkste natuurgebieden van Botswana, tel er dan nog maar een paar weken bij op.

Een belangrijk voordeel van een bezoek aan Namibië of Botswana is dat u geen rekening hoeft te houden met het bezoeken van steden. U zult weinig cultureel erfgoed vinden in de landen en de interessantste steden zijn spooksteden.

Natuurlijk neemt u kennis van de geschiedenis van de landen en de achtergronden van de talrijke bevolkingsgroepen. Dat kan tijdens de reis, bij een bezoek aan een der volkeren, of u kunt een route combineren met een bezoek aan een plaats waar een bepaald museum gevestigd is. Want ook bij een museumbezoek geldt dat u er in een paar uurtjes, maar meestal binnen dat tijdsbestek, bent uitgekeken. Evengoed kan het allemaal van belang zijn en het hangt natuurlijk sterk af van uw persoonlijke interesse. Maar, om een voorbeeld te noemen, een bezoek aan Walvis Bay of een bezoek aan Lüderitz is niet compleet zonder even de achtergronden van deze plaatsen wat nauwkeuriger bekeken te hebben tijdens een kort museumbezoek.

Keuzes maken derhalve, waarbij u er op de voorhand van kunt uitgaan dat ze niet allemaal eenvoudig zijn.