Namibië en Botswana

Swipe

Een route in zuidelijke richting

Vanuit Windhoek gaat u aanvankelijk naar het westen: via de C28 (gravel) bereikt u Swakopmund. Let erop dat u de C28 niet verlaat, tenzij u daarvoor een permit heeft. Vanuit Swakopmund is het maar een klein stukje naar Walvis Bay. Vanuit die plaats kiest u voor de C 14 die u evenmin mag verlaten tot aan Solitaire (let op: u bent er voorbij voordat u het weet) waar u kiest voor de C19 tot aan de kruising die de afslag vormt naar Sesriem, dat is de C27.

Vanuit Sesriem kunt u de Sossusvlei in het Namib-Naukluft National Parkbezoeken. De C27 blijft u volgen tot aan Helmeringhausen waar u voor de C13 kiest in de richting van Aus. Een verademing om weer via een geasfalteerde weg (B4) naar Lüderitz te kunnen rijden. In de omgeving van Lüderitz, een van de weinige plaatsen in Namibië waar het verleden nog steeds heden is, kunt u het spookstadje en voormalig centrum van de mijnindustie Kolmanskop bezoeken. U kunt vanuit Lüderitz niet verder naar het zuiden, dat is verboden gebied, beter bekend onder de naam Restricted Diamond Area, of in het Duits: Diamant Sperrgebiet. U zult de borden niet missen, in drie talen gesteld met onder andere de aanvullende mededeling: 'Oortreders sal vervolg word'.

U gaat via de B4 terug naar Aus waar u de C13 verder naar het zuiden volgt tot aan Rosh Pinah waar de geasfalteerde weg weer overgaat in gravel. U bevindt zich in het zuidelijkste deel van Namibië met diverse aansprekende natuurgebieden, zoals Ai-Ais & Fish River Canyon, Richtersveld National Park (grensoverschrijdend met Zuid-Afrika) en Gondwana Canyon Park. Een prachtig rotsachtig gebied. Bij Aussenkehr kiest u voor de C37 naar het noorden, richting Keetmanshoop. De C37 eindigt bij de C12 die u bij Seeheim naar rechts verlaat om via de B4 bij Keetmanshoop weer op de B1 te komen die naar Windhoek voert.

Totale afstand (zonder uitstapjes en rondritten in parken en reservaten) ongeveer 2.500 kilometer, een belangrijk deel daarvan voert over gravelwegen.