Namibië en Botswana

Swipe

Gecombineerde reis door Namibië en Botswana

Als u de auto in Namibië huurt, wat meestal het geval is, dan moet u er zeker van zijn dat u de grens met Botswana met deze auto over mag steken. Dat kan de verhuurder voor u in orde maken. Waar u in elk geval nog mee te maken krijgt, tenzij dat ook voor u geregeld is, is de 'cross-border-permit', het bewijs waarvoor u moet betalen om de grens te mogen passeren.

Verder zal over het algemeen nog een extra bedrag voor een verzekering berekend worden. De onderstaande route is aan het einde van 2011 voor het laatst beproefd en goed bevallen. U zult echter het aantal dagen nog moeten bepalen, hoe lang wilt u waar verblijven?

De route komt voor een groot deel overeen met de noordelijke route (welk gedeelte gelijk is aan de beschrijving daarvan), maar voert eerst naar de kust.

Vanuit Windhoek rijdt u in zuidwestelijke richting via de C26 totdat u, bij de Kuiseb Pass, de C14 bereikt die u verder volgt naar Walvis Bay en Swakopmund. U volgt de kust verder naar het noorden via de C34 langs de kust tot waar deze naar rechts van de oceaan afdraait en verandert in C39. Op de driesprong gaat u naar rechts en blijft de C39 volgen tot aan Khorixas. Vandaar vervolgt u de reis naar Outjo. De C38 brengt u naar de Anderson Gate (Okaukuejo) van het Etosha National Park. U verlaat het park via de oostelijke Von Lindequist Gate. Het laatste stukje van de C38 (die in feite de Anderson Gate en de Von Lindequist Gate met elkaar verbindt), brengt u terug op de B1 die u in zuidelijke richting naar Tsumeb volgt.

U kiest dan de C42 naar Grootfontein, dan de B8 naar Rundu (benzine tanken!) en vervolgens richting Katima Mulilo via de Caprivistrip. De B8 brengt u uiteindelijk aan de grens met Botswana, gevormd door de rivier Chobe. Uw bestemming is Kasane. Vandaar kunt u een excursie boeken naar de Victoria watervallen. U bevindt zich in een bijzonder natuurgebied en wellicht wilt u iets meer zien dan alleen de watervallen. Dat kost uiteraard extra tijd. Terug in Kasane (waar u ook excursies kunt boeken naar het Chobe National Park) rijdt u richting Nata, een goede weg die aanvankelijk door enkele safari-gebieden voert en waar u gemakkelijk een olifant voor de wielen kunt krijgen. Bij Nata gaat u richting Gweta en Maun via de A3.

Gweta is een uitstekend uitgangspunt voor een bezoek aan de Makgadikgadi Pans National Park. Vanuit Maun kunt u de Okavango Delta en het Moremi Game Reserve bezoeken. Na uw oponthoud in Maun vervolgt u de A3 naar Toteng en Ghanzi. 40 Kilometer voorbij Ghanzi bereikt u de A2 die u volgt richting grens met Namibië bij Mamuno. Over de grens rijdt u op de B6 die u volgt richting Gobabis en Windhoek. Op deze weg geldt een permanente waarschuwing voor warthogs en het zou vervelend zijn als u op het laatste gedeelte van uw rit in aanraking zou komen met een wild (wratten)zwijn.

Totale afstand (zonder uitstapjes en rondritten in parken en reservaten) ongeveer 3.600 kilometer, een deel daarvan voert over gravelwegen.

Overnachtingsmogelijkheden onderweg zijn er genoeg, maar in het hoogseizoen is bespreken vooraf in veel gevallen noodzakelijk. Hoewel de overnachtingsplaatsen aangegeven zijn per herkenbare grotere plaats, moet u ze toch vaak een eindje buiten de genoemde plaats zoeken. Zonder uitzondering zijn ze op de doorgaande wegen goed aangegeven, maar opletten is noodzaak.

Vaak moet u de verharde weg verlaten en moet u nog enkele kilometers over een minder goede weg rijden wat, met name in de regentijd, niet altijd eenvoudig is. Bekijk uw reis vooraf goed en houdt, 'voor het geval dat' de telefoonnummers van de lodges die u wilt bereiken bij de hand. Het vooraf opzoeken ervan via Google een aan te bevelen actie.

Onderstaand de gebruikte overnachtingsadressen, een mix van eenvoudige en wat luxere verblijven, maar altijd goed.
Windhoek: Hotel Pension Steiner (in het centrum achter Independence Avenue Wecke Strasse 11) tel. 00264 61 - 222 898 www.steiner.com.na
Sossusvlei: Weltevrede (halverwege Solitaire en Sesriem), tel. 00264 63 - 683 073 www.weltevredeguestfarm.com
Swakopmund: Sea Breeze (Turmalinstraat 48), tel. 00264 64 - 463 348  www.seabreeze.com.na
Khoraxis: Bambatsi (65 kilometer in de richting van Outjo), tel 00264 67 - 313 897 www.bambatsi.com
Etosha: Etosha Safari Lodge (10 kilometer voor de Anderson Gate gerekend vanaf Outjo), tel. 00264 67 - 687 004  via www.gondwana-collection.com
Tsumeb: Ohange Lodge (aan de B1 halverwege Otavi en Tsumeb) 00264 67 - 234 031 www.ohange.com
Bagani: Nunda Safari Lodge (op de Caprivi strip afslag naar Nunda en doorrijden langs de rivier), tel. 00264 66 - 686 070  www.nundaonline.com
Kasane: Kwalape Lodge: (enkele kilometers buiten Kasane aan de A33 Upper Road naar de afslag Nata), Tel. 00267 72 - 393 732  http://www.namibweb.com/kwalapelodge.htm
Nata: Nata Lodge (vanuit Kasane op de A3 even linksaf richting Francistown), tel. 00267  6 - 211 210  www.natalodge.com
Maun: Discovery (vanuit Nata op de rotonde voor de brug rechtdoor rijden, dus niet de brug over), tel.00267 6 - 800 627  www.discoverybedandbreakfast.com
Ghanzi: Thakadu Lodge (aan de A3 een stukje buiten Ghanzi),  tel 00267  72 - 120 695  www.thakadubushcamp.com
Gobabis: Zelda Guest Farm (niet te missen, slechts 25 km na het passeren van de grens), tel. 00264 62 - 560 427  www.zeldaguestfarm.com