Namibië en Botswana

Swipe

Langs de kust

Een reis die zich gemakkelijk laat combineren met een bezoek aan Zuid-Afrika. U verlaat dat land via Vioolsdrif en passeert de grens met Namibië bij Noordoewer, waar u zich inderdaad op de noordoever van de Oranjerivier bevindt die hier de grens vormt tussen Zuid-Afrika en Namibië. In Noordoewer kiest u voor de C13 in noordelijke richting. Het loont de moeite om enkele dagen in de omgeving van Aussenkehr te verblijven voor het bezoeken van de diverse canyons en nationale parken.

Als u bent uitgekeken vervolgt u uw weg via de C13 naar Aus, langs het Diamant Sperrgebiet. Bij Aus gaat u naar links waarna u via de B4 Lüderitz en Kolmanskop bereikt. Onderweg heeft u kans op een ontmoeting met 'de wilde paarden van Garub'. U moet datzelfde stuk ook weer terug en gaat dan via de C13 verder tot aan Helmeringhausen waar u via de C27 weer naar het noorden gaat langs het Namib-Naukluft National Park. Onderweg passeert u de Sossusvlei. De C27 eindigt bij de kruising met de C19 die u naar links volgt tot Solitaire.

Vandaar voert de C14 naar links richting Walvis Bay. Ten noorden daarvan ligt Swakopmund, bereikbaar via de B2 of de C34. Na Swakopmund blijft u de C34, een zogenaamde 'zoutweg' naar het noorden volgen. U rijdt door de National Westcoast Tourist Recreation Area en bereikt ter hoogte van Palgrave Point het Skeleton Coast National Park. Via de D2302 kunt u nog verder noordwaarts, maar u moet dezelfde weg weer terug, tenzij u met een 4-WD rijdt. Bij Möwe Bay kunt u dan aansluiting vinden met de landinwaarts gelegen C43. Normaal gesproken verlaat u echter bij Palgrave Point de kust en rijdt u via de C39 naar Khorixas en Outjo.

Het is nu nog wel erg verleidelijk om een bezoek te brengen aan het Etosha National Park, de Anderson Gate bevindt zich op een kleine 100 kilometer ten noorden van Outjo. Tegen de tijd dat u daar bent vindt u verschillende lodges op uw pad en het is verstandig daarvoor te kiezen voor uw overnachting(en). Vanuit Outjo kiest u voor de C38 tot aan Otjiwarongo waarna u via de B1 Windhoek kunt bereiken.

Als u heeft afgesproken om de auto op het vliegveld bij Windhoek achter te laten dan moet u nog 45 kilometer naar het oosten via de B6, anders blijft u de B1 volgen naar het zuiden waar u nog bijna 800 kilometer te gaan heeft naar de grensovergang bij Noordoewer.

Totale afstand (zonder uitstapjes en rondritten in parken en reservaten), gerekend vanaf Noordoewer tot aan Windhoek, ongeveer 2.600 kilometer, een belangrijk deel daarvan voert over gravelwegen.