Namibië en Botswana

Swipe

Typisch Botswana

Botswana heeft lange tijd onder Brits bestuur gestaan en dat is nog aan alles te merken. Niet alleen vanwege de voertaal, maar het verkeer bijvoorbeeld beweegt zich nog steeds aan de linkerzijde van de weg voort. Even wennen, maar gemiddeld gesproken is het er een stuk rustiger dan in Londen. De wegen zijn zo stil en het landschap soms zo eentonig dat ik iemand hoorde zeggen: 'Als ik twee uur slaap en ik doe mijn ogen open dan is het alsof ik nog op dezelfde plaats ben'. Welkom in Botswana.

Het land

De naam van het land, in het Engels, wat ook de officiële voertaal is, is: Republic of Botswana, of, in het Tswana: Lefatshe la Botswana.

Botswana ligt ruwweg tussen 17° en 27° zuiderbreedte en 20° en 30° oosterlengte. De noordwestelijke grens met Namibië ligt in een kaarsrechte lijn op 21° oosterlengte als gevolg van de herindeling van zuidelijk Afrika na de koloniale overheersing. Botswana wordt aan de westzijde en in het noorden begrensd door Namibië, in het noordoosten door Zimbabwe en in het zuidoosten en zuiden door Zuid-Afrika. Het land heeft een oppervlakte van 581.730 km² waarmee het ruim acht maal zo groot is als Nederland en België samen. De grootste stad van het land is tevens de hoofdstad, Gaborone met ruim 232.000 inwoners (2014). Andere grote steden zijn Maun, Molepolole en Francistown.

In juli 2014 werd het aantal inwoners van Botswana vastgesteld op 2.098.000. Daarmee is het een zeer dun bevolkt land met slechts 3,5 inwoners per km². Daar moet u wel bij bedenken dat grote delen van het land nauwelijks bewoonbaar zijn als gevolg van de temperatuur of de bodemgesteldheid. Slechts weinig mensen zijn bestand tegen een permanent verblijf in de woestijn waar nauwelijks iets groeit en Botswana kent veel van dit soort gebieden. Slechts 2,6% van de totale oppervlakte bestaat uit water.

Kijk voor detailinformatie over steden, parken, enzovoorts bij: Bezienswaardigheden Botswana.