Namibië en Botswana

Swipe

Gier

Ze kunnen niet op ieders sympathie rekenen, deze meer dan 1 meter grote vuilophalers. Het zijn aaseters en daarin zeer bedreven. Ze leven in groepen en zijn in staat om met zo’n groep in nauwelijks een uur van een gnoe een karkas te maken waar werkelijk niets meer aanzit. Op zoek naar wild kan het gedrag van de gieren u op weg helpen: waar gieren cirkelen is een kadaver en de gieren wachten tot het roofdier dat zich daarmee bezighoudt zijn buik vol heeft. Soms treft u het niet, de gieren zijn namelijk ook in staat om vast te stellen dat een dier niet lang meer te leven heeft en volgen dit dier tot het neervalt.

Gieren zijn veelvraten die na het nuttigen van hun maaltijd vaak niet meer in staat zijn om nog te vliegen. Soms kunnen ze pas na enkele dagen weer opstijgen. Aan de andere kant kunnen ze lange tijd zonder voedsel. Ze kunnen zich met een snelheid tot 75 kilometer per uur verplaatsen, waardoor hun jachtgebied in oorden waar weinig prooidieren zijn, zeer groot is.

De gier is monogaam en blijft z’n leven lang bij dezelfde partner. Het vrouwtje legt doorgaans slechts één ei en broedt dat zelf uit. Zijn er meer eieren dan neemt het mannetje een gedeelte van die taak voor zijn rekening. Na een broedtijd van ongeveer 50 dagen komt het ei uit en het duurt dan nog 6 tot 7 maanden voordat de jonge gier het nest verlaat, op zoek naar een partner voor de komende 30 tot 35 jaar.