Namibië en Botswana

Swipe

Roze pelikaan

In Namibië en Botswana komt in hoofdzaak de roze pelikaan voor, de meest voorkomende soort ter wereld. Hoewel de kleur duidelijk wit is (in het Engels wordt hij dan ook grote witte pelikaan genoemd) is er iets van een roze gloed over zijn veren te ontdekken en dan nog hoofdzakelijk in de paartijd. De grote snavel is zonder twijfel het meest opvallend aan de pelikaan. Het is hoofdzakelijk de flexibele ondersnavel die zo groot is. De pelikaan gebruikt hem als visnet en de snavel kan, in uitgerekte vorm, meer dan 8 liter water bevatten.

De vleugels, met een spanwijdte van meer dan 3 meter, dienen niet alleen om te vliegen, ze worden ook gebruikt als hulpmiddel bij de visvangst. Door met de vleugels op het water te slaan drijft de pelikaan de vis naar ondiepe plekken en kan ze daar gemakkelijker opscheppen.

De pelikaan heeft nogal wat records op zijn naam staan, waaronder een hoogterecord van 2.400 meter. Hij laat zich door luchtstromingen meevoeren en kan zodoende grote afstanden afleggen. Een groep pelikanen vliegt in lijn of in V-vorm. Het zijn goede vliegers, maar ze leren het moeilijker dan andere vogels. De grootste sterfte onder jonge pelikanen wordt dan ook veroorzaakt door ‘neerstorten’.

Ze kunnen een eerbiedwaardige leeftijd bereiken en hoewel het niet exact bekend is, gaat men ervan uit dat de gemiddelde pelikaan ouder dan 50 jaar wordt. Ze leven in kolonies en het aantal vogels binnen zo’n kolonie kan gemakkelijk tot 1.000 oplopen.