Namibië en Botswana

Swipe

Himba of Ovahimba

Op veel plaatjes ziet u Himba vrouwen afgebeeld. Hun huidskleur heeft een bijzondere kleur bruin, ze zijn doorgaans topless en hun haar is gevlochten. Het heeft alles te maken met de opvoeding van de Himba die doorspekt is met oude tradities waarvan de herkomst lang niet altijd duidelijk is. Zo wordt bijvoorbeeld bij kinderen van 10 jaar de twee voortanden uit de onderkaak geslagen met behulp van een stok en een steen. Niettemin is hun uiterlijk zeer belangrijk, vooral voor vrouwen. Meisjes dragen hun haar in twee vlechten over het voorhoofd, maar zodra ze in de pubertijd zijn worden deze vervangen door zoveel mogelijk kleine vlechtjes die ze insmeren met geitenvet en een kleurstof, voornamelijk oker.

Getrouwde vrouwen dragen een soort kroontje van geitenvel. Himba vrouwen wassen zich nooit, ze smeren zich in met een mengsel van geitenvet, kruiden en oker, een mengsel dat hen beschermt tegen de invloed van de zon. Hun lichtbruine kleur is hiermee verklaard. Sieraden maken ze van schelpen, dierenhuid en koper. Hun belangrijkste sieraad is de ohumba, een al dan niet bewerkte schelp die om de hals gedragen wordt. Kleding is dan weer minder belangrijk, zowel de vrouwen als de mannen gaan gewoonlijk uitsluitend gehuld in dierenhuiden. Vrouwen hebben een belangrijke taak binnen de gemeenschap, de Himba kennen een matriarchaal stelsel. Vrouwen wonen, eventueel met hun kinderen, apart van de mannen.

De Himba leven in Noordwest-Namibië ten zuiden van de Kuene, een rivier aan de oevers waarvan hun vee graast. Want Himba zijn nomaden die trekken naar plaatsen waar voedsel is voor hun vee. Hun vestigingsplaats was in oorsprong een droog en dor gebied in het district Kunene, in een gebied dat beter bekend staat als Kaokoveld, een onherbergzaam gebied van waaruit ze met hun vee, in hoofdzaak geiten en koeien, naar vruchtbare streken trokken. Als gevolg van hun vestigingsplaats hebben ze bijna altijd in afzondering geleefd en er zijn dan ook nog vele oude tradities. Hun voedsel bestaat in hoofdzaak uit maïs en melk, soms wat groenten, afhankelijk of er geoogst kon worden. Voor vlees zijn ze in hoofdzaak aangewezen op hun geiten. Koeien worden slechts sporadisch geslacht en dan nog alleen ter gelegenheid van bijzondere gebeurtenissen zoals een huwelijk.

Tijdens een rondreis door Namibië komt u ongetwijfeld met de Himba in aanraking. Het toerisme is voor hen een belangrijke bron van inkomsten geworden. Met name de vrouwen laten zich door toeristen fotograferen. (De toerist betaalt een bedrag voor een bezoek aan het Himbavolk waaruit deze gunst betaald wordt.)

Het volk is de laatste decennia veel beter bereikbaar geworden als gevolg van de verbeterde infrastructuur, maar daar zou ook nog wel een schaduwzijde aan kunnen zitten. Men is namelijk van plan om een stuwdam in de Kuene te bouwen, waardoor traditionele plaatsen, zoals begraafplaatsen van de Himba maar ook tal van dorpen, onder water zouden komen te staan.