Namibië en Botswana

Swipe

Winkelen en souvenirs

In de meeste gevallen zult u een winkelcentrum bezoeken om er te voorzien in uw eerste levensbehoeften. De supermarkten zijn breed gesorteerd en hanteren vaste prijzen. Het is daar niet altijd mogelijk om met een creditcard te betalen, men verwacht meestal contante betaling in lokale valuta. Een uitzondering daarop vormt de Zuid-Afrikaanse rand, daarmee kunt u overal in Namibië en op veel plaatsen in Botswana terecht.

Informeer vooraf met welke valuta u kunt betalen en let erop dat een wisselkoers in de 'gewone' winkel ontzettend in uw nadeel werkt. Betalen met pula in Namibië of met NAD in Botswana is vrijwel uitgesloten, ook al wordt wel beweerd dat de munten 1 op 1 kunnen worden omgewisseld. Vergeet het maar, zelfs bij het wisselen van NAD in pula bij een officieel wisselkantoor levert u nauwelijks 80% op van de waarde die u ervoor betaalde.

In de grote steden zijn winkels te vinden waar alles te koop is waarop de toerist zijn zinnen gezet heeft. Toch koopt u de meeste leuke dingen op de markten en bij de straathandel of gewoon rechtstreeks van de makers als u een volk bezoekt dat zich toelegt op het maken van handwerk. Want dát kunnen ze, voor vaak kleine bedragen koopt u fraaie zaken. Sommige mensen vinden het vervelend om buiten de winkel iets te kopen, want dan ‘moeten ze afdingen'.

Bij de markt- en straathandel zijn de prijzen per definitie te hoog. Neem uzelf voor om op minder dan de helft van de vraagprijs uit te komen en als u het voor die prijs niet meekrijgt zit u écht te laag. Wanneer u iets per se wilt hebben merkt de verkoper dat feilloos. In feite bent ú degene die uitmaakt wat iets kost of welke waarde het voor u heeft. Als de verkoper er niets aan kan verdienen, krijgt u het écht niet mee.