Namibië en Botswana

Swipe

Botswana

Op reis door Botswana

Op reis door Botswana betekent voor de gemiddelde toerist een bezoek aan de belangrijkste nationale parken en reservaten. Behalve de geschiedenis en de kennismaking met de volkeren die Botswana vormden tot wat het nu is, is er weinig waar de bezoeker zich op kan verheugen. De meeste plaatsen zijn ofwel ontstaan als gevolg van de jongste geschiedenis en zijn dus min of meer uit de grond gestampte betonnen agglomeraties, of ze bestaan uit een aantal samengevoegde rieten of lemen woningen op die plaatsen waar de volkeren al sinds eeuwen wonen, soms met wat toegevoegde waarde doordat het plaatsje een soort statussymbool kreeg, bijvoorbeeld doordat het aangewezen werd als districtshoofdstad. Ook wordt een plaats belangrijk doordat belangrijke wegen er kruisen. Want dát moet gezegd: de wegen in Botswana laten, behalve saaiheid, weinig te wensen over, mits u met verstand rijdt.

De persoonlijke top-5 bezienswaardigheden van Botswana expert Paul de Waard

1. Gaborone

Bij een bezoek aan de hoofdstad Gaborone, kunt u al een goede indruk krijgen van de wildstand in Botswana. Dichtbij de hoofdstad bevindt zich een tweetal parken, het Mokolodi Nature Reserve en het Gaborone Game Reserve, waar vrijwel alle dieren die in het land voorkomen bijeengebracht zijn.

2. Chobe National Park 

Het Chobe National Park behoort tot de interessantste van Botswana. De combinatie van land en water houdt veel wilde dieren in de omgeving vast zodat er altijd safarimogelijkheden te over zijn. De olifantenpopulatie is de grootste ter wereld. Naar schatting leven in dit gebied meer dan 60.000 exemplaren.

3. Okavango Delta

De Okavango Delta is wereldberoemd vanwege het zeer afwisselende landschap met talloze stromen en kreken. Vogelliefhebbers kunnen rekenen op de aanwezigheid van meer dan 400 soorten, waaronder enkele zeer zeldzame. Het beste kunt u een dag er met een boot op uit trekken. De delta is uniek omdat deze niet in zee maar in de woestijn uitmondt.

4. Central Kalahari Game Reserve

Als het een reeds lang gekoesterde wens is om te weten wat een woestijn te bieden heeft, dan moet u een bezoek brengen aan het Central Kalahari Game Reserve. U zult versteld staan van de hoeveelheid leven die u er aantreft. Tal van dieren, zoals de Afrikaanse wilde hond, hebben zich aan de extreme omstandigheden aangepast en overleven er.

5. Kgalagadi Transfrontier Park  

Grensoverschrijdend met Zuid-Afrika ligt het Kgalagadi Transfrontier Park. U vindt er veel trekkende dieren. Het is een woestijnachtig gebied waar onder andere de Kalahari leeuw (zwarte manen!) zijn jachtterrein heeft. De door het park stromende rivieren zijn slechts gemiddeld eenmaal per honderd jaar als echte rivier te herkennen.

Het wegennet

Botswana kent verschillende soorten wegen, maar de A-wegen en de B-wegen zijn voor de toerist het belangrijkst, althans om van de ene naar de andere plaats te komen. De aanduidingen A en B geven de belangrijkheid ervan aan, de A-wegen zijn van nationaal belang, de B-wegen zijn vooral bestemd voor het reizen in de districten.

De A-wegen zijn goed tot zeer goed, allemaal geasfalteerd, de B-wegen zijn voor een belangrijk gedeelte geasfalteerd en de rest is zodanig verhard dat u nog steeds met een behoorlijk gemiddelde kunt rijden, al moet u op de verharde, niet geasfalteerde wegen altijd attent zijn op schade door steenslag.

Er zijn drie A-wegen:

de A1 voert van de grens met Zuid-Afrika via Gaborone en Francistown naar de grens met Zimbabwe over een afstand van ongeveer 650 kilometer. Deze weg is op sommige plaatsen 4-baans;

de A2 splitst zich in het zuiden bij Lobatse af van de A1 en voert in westelijke richting tot aan de grens met Namibië bij Mamuno over een afstand van ongeveer 770 kilometer;

de A-3 voert vanaf Francistown in westelijke richting via Nata, Maun en Ghanzi waarna deze weer aansluit op de A2, u heeft dan inmiddels ongeveer 830 kilometer afgelegd.

De bewegwijzering is zonder meer goed, alle belangrijke afslagen worden met groene borden aangegeven. Het aantal kilometers dat u nog te gaan heeft ontbreekt in veel gevallen, een goede wegenkaart is onontbeerlijk. Als u uw weg moet zoeken in de steden, ga er dan vanuit dat de bewegwijzering aldaar minimaal is.

Na 150 kilometer (gerekend vanuit Kasane) in zuidelijke richting wordt de weg aanmerkelijk minder en voordat u Nata bereikt is de weg vergelijkbaar met een gatenkaas waarin het aantal gaten overheerst. Eind 2010 zouden de werkzaamheden al voltooid zijn, het ziet er nu naar uit dat dit 2014 wordt. Eind 2012 had men de gaten vrijwel allemaal min of meer opgevuld. Mijdt deze weg bij schemer en zeker in het donker.