Namibië en Botswana

Swipe

Khutse Game Reserve

Ten zuiden van het immense Central Kalahari Game Reserve vindt u het Khutse Game Reserve. Het ligt op ongeveer 240 kilometer ten noordwesten van Gaborone en het behoort tot de favoriete uitstapjes van de bewoners van de hoofdstad. De weg via Molopole (de 'Poort naar de Kalahari') en Lethlakeng is aanvankelijk goed te berijden, maar wordt na de laatstgenoemde plaats toch een stuk minder. Dat geldt ook voor de wegen in het park zelf. Het reservaat behoort tot de kleinere reservaten van Botswana en is slechts 2.500 km² groot.

Het geeft, wat flora en fauna betreft echter een tamelijk getrouwe afspiegeling van het vele malen grotere Central Kalahari Game Reserve. Khutse maakt deel uit van het prehistorische Makgadikgadi meer en een daarbij behorend rivierenstelsel. Vroeger was dit dus een waterrijk en vruchtbaar gebied, een soort oase in de Kalahari. De naam herinnert daar ook aan. Khutse betekent letterlijk: 'kniel en drink'. De vele (zo goed als) droge poelen en rivierbeddingen herinneren aan de oude tijd.

Vanwege het interessante verleden werd het al in 1971 als beschermd gebied aangewezen. Wanneer de poelen, tijdens en kort na de regentijd, water bevatten lijken het wel verzamelplaatsen voor talloze wilde dieren, meest antilopesoorten vergezeld door hun altijd aanwezige natuurlijk achtervolgers. U vindt er soms grote kudden springbokken, hartebeesten, koedoe's, steenbokken en diverse duikersoorten, doorgaans vergezeld door giraffen en nagezeten door leeuwen, (jacht)luipaarden en andere, kleinere roofdieren, waaronder de met uitsterven bedreigde bruine hyena.

Aan de rand van het reservaat bevinden zich kleine nederzettingen, bewoond door San en Bakgalagadi. De voorouders van het laatstgenoemde volk, Kgalagadi, waren de oorspronkelijke bewoners van het gebied, reeds eeuwen voordat het als reservaat werd aangewezen. De volken leven niet meer zo traditioneel als vroeger, de toeristenindustrie heeft ook hier toegeslagen, u kunt er leuke souvenirs bemachtigen en het is zelfs mogelijk om een tochtje te maken vergezeld door een San. Deze activiteit moet u wel vooruit bespreken, dat kan via de Khutse Kalahari Lodge gelegen aan de weg enkele kilometers voordat u het reservaat bereikt.