Namibië en Botswana

Swipe

Palapye

De plaats wordt algemeen gezien als de toekomstige distributeur van alle elektrische energie in Botswana. Het ligt aan de A1, halverwege Gaborone en Francistown en is altijd al een economisch belangrijke plaats geweest als gevolg van de aldaar gevestigde kolenmijnen. Er wordt sinds 2010 hard gewerkt aan de Morupule krachtcentrale, die in de toekomst veel meer energie zal moeten leveren dan de huidige 120 megawatt, waarin in 2012 werd voorzien. Deze centrale krijgt een capaciteit van 600 MW. Er zal worden gestart met nog een of twee centrales die met een totale capaciteit van 1200 MW het land in 2020 energie-onafhankelijk zullen moeten maken. Het huidige krachtstation wordt gevoed met kolen uit de nabijgelegen Morupule kolenmijn. De uitbreiding met meerdere krachtstations werd vooral noodzakelijk doordat Zuid-Afrika op zeker ogenblik weigerde om nog langer elektriciteit aan Botswana te leveren.

Ook op het gebied van de watervoorziening is Palapye op zichzelf aangewezen. Een grote waterzuiveringsinstallatie, even buiten de stad, zorgt voor een doorlopende watervoorziening voor de inwoners.

De stad ontstond aan het begin van de jaren 1900 toen het Bamangwatovolk zich vestigde in het nabijgelegen Phalatswe, tegenwoordig bekend onder de naam: 'Oud Palapye', onder leiding van Khama III. Van de oorspronkelijke nederzetting, die de hoofdstad vormde van het Bamangwatovolk tussen 1889 en 1902, zijn nog ruïnes te bezichtigen.

Ondanks het feit dat Palapye op ruim 900 meter hoogte ligt, is het er niet echt lekker toeven, althans niet gedurende de zomermaanden (september-april). Dan loopt de temperatuur gemakkelijk op tot 40° Celsius. Daarbij kunnen hevige onweersbuien optreden die gepaard gaan met overvloedige regen. Gedurende de wintermaanden is een verblijf in de stad aanmerkelijk aangenamer.

Er is heel wat te doen geweest over de vestiging van een universiteit in Palapye. Al in 2000 deden geruchten daarover de ronde, maar het duurde tot 2004 voordat de plannen voor de vestiging van de Botswana International University of Science and Technology (BIUST) vast omlijnd werden. In december 2009 is eindelijk met het realiseren van de plannen begonnen en in 2011 is men van start gegaan met 300 studenten. Verwacht wordt dat dit aantal zal toenemen tot 6.000.

De stad zelf heeft de toerist weinig te bieden. In de omgeving zijn echter wel wat plaatsen die een bezoek waard zijn. Nabij Serowe, een plaats op ongeveer 40 kilometer ten westen van Palapye, kunt u een bezoek brengen aan een opvangcentrum voor neushoorns in de Khama Rhino Sanctuary. Het zijn bepaald niet de enige dieren die er worden opgevangen. Behalve de met uitsterven bedreigde zwarte en witte neushoorns zijn er tientallen soorten wilde dieren bijeengebracht die wel wat verzorging kunnen gebruiken voordat ze weer in hun leefgebied worden uitgezet. Een prachtige kans om veel wild op een betrekkelijk kleine oppervlakte te ontmoeten.

Westelijk van Palapye bevinden zich de wondermooie Tswapong Hills. Dankzij de voortdurende aanwezigheid van water is het een prachtig gebied waar vooral veel sporen uit de historie zijn achtergebleven. Het duidelijkste bewijs van het feit dat er inderdaad altijd water is geweest wordt gevormd door de Moremi kloof.

Het is duidelijk dat Palapye in de toekomst een stad van enorme betekenis zal worden. Zo liggen er bijvoorbeeld plannen om vanuit Palapye een wegverbinding aan te leggen dwars door de Kalahari woestijn naar de Namibische kust.

In 1997 werd Palapye algemeen beschouwd als de snelstgroeiende stad van het Afrikaanse continent, hoewel er toen nog geen 30.000 mensen woonden, in 2011 was dit aantal uitgegroeid tot ruim 36.000. In de nabije toekomst zal het inwoneraantal verder groeien tot, naar verwachting, 180.000.

Bereikbaar vanuit Gaborone via de A1 naar het noorden. Afstand vanaf Gaborone: ongeveer 290 kilometer,