Namibië en Botswana

Swipe

Makgadikgadi en Nxai Pan National Park

In 1990 werden de Makgadikgadi Pans en de Nxai Pans samengevoegd, waardoor een natuurgebied ontstond van 4.900 km², doorsneden door de doorgaande weg tussen Nata en Maun in het noorden van Botswana. Het werd een uniek natuurgebied, gelegen tussen de moerassen van Makgadikgadi en de Okavango Delta. Het woord 'pan' ziet op de vroegere zoutmeren, die tegenwoordig alleen nog na een stevige regenbui water bevatten en dan nog slechts voor korte tijd. De poelen zijn ongeveer 5 miljoen jaar geleden ontstaan en hebben, tot ongeveer 1.500 jaar geleden, water bevat. Vanzelfsprekend is het af te raden om u tijdens een hevige regenbui in zo'n pan te begeven.

In het regenseizoen 2009-2010 is er heel erg veel regen gevallen, zoveel dat de overloop van de Okavango Delta nodig was om al het water af te voeren. De rivieroevers van de Boteti rivier zijn als gevolg van deze natuurlijke bronnen dan ook dicht begroeid, het overige deel van het gebied bestaat in hoofdzaak uit grasland en, in mindere mate, bebossing. Niettemin komen er grote hoeveelheden giraffes voor. Tijdens de regentijd verzamelen zich ontelbare dieren aan de oevers van de poelen en van de rivier.

Speciaal voor de toeristen zijn er uitzichtposten langs de rivier gebouwd. U kunt er (tussen mei en november) grote kuddes zebra's en tal van antilopesoorten spotten en vanzelfsprekend zijn leeuwen en (jacht)luipaarden niet ver weg. Bij de kleinere jagers valt op dat zowel de bruine- als de gevlekte hyena het hier kennelijk goed naar hun zin hebben. Gedurende de regentijd trekken de dieren doorgaans naar het noorden.

U kunt het reservaat het gehele jaar door bezoeken, u heeft echter een 4-WD nodig. Let erop dat het een zeer malaria gevoelig gebied is en neem tijdig uw voorzorgsmaatregelen. Zorg er altijd voor een noodvoorraad eten en drinken bij u te hebben, in het reservaat kunt u niets bemachtigen. Houdt uw benzinetank vol!