Namibië en Botswana

Swipe

Maun

Maun lijkt zeer centraal gelegen te zijn ten opzichte van de grote nationale parken en reservaten in noordelijk Botswana, maar dat valt tegen. Geografisch klopt die centrale ligging wel, maar in de praktijk laat de bereikbaarheid van de omliggende parken veel te wensen over. De Okavango Delta is het enige gebied waar u niet voor hoeft te reizen. Het Chobe National Park ligt in het noorden, maar is alleen per 4WD vanuit Maun bereikbaar. Kasane is daarvoor een veel beter uitgangspunt.

Het Makgadikgadi Pans National Park ligt in het oosten op meer dan 100 kilometer afstand en daarvoor zijn Nata of Gweta betere uitgangsopties. Het Central Kalahari Game Reserve ligt zo'n 120 kilometer naar het zuiden en is vanuit Maun eveneens uitsluitend per 4-WD bereikbaar (en niet eens altijd). Het laatstgenoemde park is overigens, hoewel niet officieel, uitsluitend voor 4-WD toegankelijk.

Wat biedt Maun als plaats? Eigenlijk minder dan weinig. Het ontstond in 1915 als de belangrijkste plaats van het Batawanavolk. Die functie is inmiddels overgenomen door het plaatsje Toteng, 70 kilometer ten zuidwesten van Maun. In de tijd van de vestiging van de Batawana zag het leven in Maun er heel anders uit, het werd wel 'het wilde westen van Botswana' genoemd, een plaats waar vee gehouden werd en van waaruit de jacht plaatsvond.

Maun is een uitgestrekte plaats met ongeveer 55.000 inwoners (2011). De naam is afgeleid van het San woord 'maung' wat zoveel wil zeggen als 'de plaats waar het korte riet groeit'. Het is een interessante mengelmoes van traditionele hutten en moderne gebouwen.

Hoewel het in grootte de vijfde plaats bekleedt van steden in Botswana, wordt het ook wel 'de hoofdstad van het toerisme' genoemd. Algemeen wordt het vanuit toeristisch oogpunt gezien als het beste uitgangspunt voor uitstapjes naar de Okavango Delta en het Moremi Wildlife Reserve, maar ook in het Moremi Wildlife Reserve kunt u lang niet altijd, zonder een 4-WD komen.

Maun heeft een internationale luchthaven. De moderne gebouwen zijn in een recent verleden gebouwd en bevatten banken, kantoren, winkelcentra en hotels. Het is van grote regionale betekenis, middelpunt van handel en industrie voor het noorden van Botswana.

Steeds meer richt Maun zich op het toerisme en in de plaats zijn talloze grotere en kleinere bureaus gevestigd die een zeer breed en aantrekkelijk scala van toeristische activiteiten bieden. Behalve grote hotels zijn er tientallen lodges, B&B's en campings waar elke toerist een onderkomen naar zijn keuze kan vinden.

Bereikbaar vanuit Gaborone via de A1 naar het noorden en vanaf Francistown via de A3 verder noordwaarts tot aan Nata waar u de A3 blijft volgen richting Maun. Afstand vanaf Gaborone: ongeveer 940 kilometer.