Namibië en Botswana

Swipe

Moremi Game Reserve

 

In het noordoosten van de Okavango Delta vindt u het 3.200 km² grote Moremi Game Reserve, ook wel aangeduid als Moremi Wildlife Reserve. Het gebied is niet geschikt om met een gewone auto te bezoeken, u dient tenminste te beschikken over een 4-WD. Moremi is genoemd daar het hoofd (chief) van de BaTawanastam, een Sanvolk dat in het gebied woonde. Als gevolg van het feit dat diverse volkeren in het gebied mochten blijven wonen, werd het geen nationaal park maar een reservaat, waarmee het belangrijkste verschil tussen een park en een reservaat nog eens verklaard is. Tegenwoordig leven er nog San, behorend tot de BaSarwastam aan de rand van het gebied, in de jaren 1960 daartoe gedwongen tot de Botswaanse overheid, in het naar de gelijknamige rivier genoemde dorp Khwai.

Het is een moerasachtig gebied met talloze stroompjes en kreken, ongeveer 30% van het reservaat bestaat uit vasteland met savannen, dichtbeboste gedeelten en acaciabossen. Dat is dan ook de belangrijkste reden voor de aanwezigheid van zo'n grote verscheidenheid aan wilde dieren en het verklaart de aanwezigheid van meer dan 500 vogelsoorten. Als u een vogelliefhebber bent, dan kunt u het beste tussen mei en augustus een bezoek brengen aan het reservaat.

In het reservaat bevindt zich een viertal niet al te best voorziene kampeerplaatsen waar u kunt verblijven. U kunt er ook voor kiezen om vanuit de buiten het reservaat gelegen lodges een bezoek te brengen aan het gebied. Deze lodges zijn op verschillende plaatsen gelegen en elk voorzien van landingsstrips voor kleine vliegtuigen, ook de beste manier om de lodge van uw keuze van buiten het gebied te bereiken. Er worden gamedrives aangeboden maar ook voet- en kanotochten, alles onder leiding van bekwame gidsen. De kano's waren in vroeger dagen van hout, maar om de natuur te sparen zult u tegenwoordig uitsluitend van glasfiber boten gebruik moeten maken.

Houdt er rekening mee dat malaria in dit gebied veelvuldig voorkomt. Hoewel het reservaat betrekkelijk klein is, is het dankzij de ligging en het landschap, ruim voorzien van wild.

Het is het belangrijkste leefgebied van de bedreigde Afrikaanse wilde hond in Botswana. U kunt er rekenen op ontmoetingen met giraffes, leeuwen, (jacht)luipaarden, hyena's, jakhalzen en vele soorten antilopen, in het vochtiger gedeelte ook op olifanten en nijlpaarden. De beste tijd voor gamedrives is van juli tot oktober. Na deze tijd loopt de temperatuur hoog op tot aan het begin van de regentijd, vanaf medio november.