Namibië en Botswana

Swipe

Manyelanong Game Reserve

Jarenlang stond dit reservaat bekend als Otse Vulture Colony. Het is een broedkolonie van Kaapse gieren, tamelijk zeldzaam en al is de naam veranderd, de broedplaats is gebleven. Het is meteen de belangrijkste bezienswaardigheid van het reservaat. De Kaapse gier is een van de vogels die met uitsterven wordt bedreigd en men doet er alles aan om de soort op een natuurlijke manier in stand te houden.

De broedplaatsen bevinden zich op de steile rotsen van de Manyelanong, een opmerkelijke heuvel op zo'n 15 kilometer buiten Otse, gelegen aan de zuidelijke snelweg vanuit Gaborone. Het reservaat is naar deze heuvel genoemd. Al honderden jaren broeden de vogels op deze plaats, maar in de jaren 1960 verwachtte men dat daar een einde aan zou komen omdat het aantal broedparen drastisch terugliep. Gelukkig heeft zich dat hersteld en vandaag de dag broeden er weer ongeveer 70 paren waarmee het een van de grootste kolonies van Botswana is.

Bezoekers aan het reservaat worden verzocht niets te doen wat de rust er kan verstoren of etensresten achter te laten. De vogels zoeken hun voedsel in de Kalahariwoestijn en moeten daar enkele honderden kilometers voor vliegen. Algemeen wordt aangenomen dat het niet alleen om het verzamelen van voedsel gaat, maar dat het tevens bestemd is als 'vliegles' voor de jonge vogels. Dat is minder vreemd als het lijkt, Kaapse gieren hebben weliswaar een spanwijdte van ongeveer 3 meter, het zijn slechte vliegers die uitsluitend lang in de lucht kunnen blijven door gebruik te maken van thermiek.

Het reservaat is door het Department of Wildlife & National Parks aangewezen als educatief terrein. Het is niet toegestaan om de rotsen te benaderen, hoewel grotten in dezelfde heuvel in de jaren 1870 waarschijnlijk als schuilplaats dienden voor mensen die de invasie van de Boeren wilden ontvluchten. Ze staan bekend als Refuge Caves, vluchtelingen grotten.