Namibië en Botswana

Swipe

Molepolole

Met bijna 68.000 inwoners (telling 2011) en zonder stadsrechten, beschouwt men Molepolole algemeen als het grootste dorp van Botswana. U vindt het bergdorp op ruim 50 kilometer ten westen van de hoofdstad Gaborone. Het is de thuishaven van het Bakwenavolk, een van de belangrijkste bevolkingsgroepen waaruit de Botswaanse bevolking is opgebouwd. Het volk vestigde er zich in de ijzertijd, rond het jaar 400.

De plaats heeft een historisch verleden die verder gaat dan uitsluitend het verleden van het Bakwenavolk. U kunt sporen uit het verleden terugvinden in het Sechele museum. Arts, missionaris en ontdekkingsreiziger Livingstone wordt in deze plaats op handen gedragen, wat niet alleen blijkt uit het feit dat het lokale ziekenhuis zijn naam draagt. Het Livingstone ziekenhuis behoort tot de grootste ziekenhuizen van Botswana. Iets ten zuiden van de plaats bevindt zich de Livingstone grot (Legaga la ga Kobokwe).

De overlevering leert dat de toenmalige koning Sechele I (1829-1892) in deze grot door Livingstone zou zijn bekeerd tot het christendom. Door de band met het verleden en de bevolkingsopbouw, zijn vele tradities bewaard gebleven waarbinnen de traditionele raad (kgotia) een belangrijke plaats inneemt. Bovendien, nog steeds voert een nakomeling van Sechele I het bewind over het volk. Sinds 2002 is Bonewamang Sechele III hun leider.

Iets ten zuidoosten van het dorp liggen de ruïnes van Ntsweng, de oorspronkelijke hoofdstad van het Bakwenavolk. U kunt er tal van sporen terugvinden over het leven en de manier van bestaan van de voorvaderen van de huidige bevolking. De stad werd vernietigd in 1937 en het volk werd gedwongen zich in het nabijgelegen Molepolole te vestigen.

Molepolole is een belangrijke plaats voor toeristen die een trektocht willen maken door de Kalahari woestijn. Er zijn tal van moderne voorzieningen en vele touroperators willen u graag meenemen op safari in de Kalahari. Dan leert u pas hoe ingewikkeld een woestijn in elkaar steekt en dat er veel meer leeft en groeit in een woestijn dan dat u ooit voor mogelijk hield.

Bereikbaar vanuit Gaborone rechtstreeks in westelijke richting naar Molepolole. Afstand vanaf Gaborone: ongeveer 60 kilometer.