Namibië en Botswana

Swipe

Namibië

Op reis door Namibië

Namibië kent een aantal goede en vaak geasfalteerde wegen die u, mede dankzij de geringe hoeveelheid verkeer, snel van de ene plaats naar de andere zullen brengen. Houdt er echter rekening mee dat de afstanden veel groter zijn dan die bij ons en dat de voorzieningen onderweg aanmerkelijk minder zijn. Het belangrijkste is: houdt uw tank vol en zorg er altijd voor dat u water en mondvoorraad bij u heeft voor tenminste twee dagen.

Namibië is op deze website opgedeeld in vier gedeelten: De Caprivistrip, Noord-Namibië (het gebied ten noorden van Okahandja tot aan de grens met Angola en de Caprivistrip), Centraal-Namibië (het gebied vanaf Okahandja tot Rehoboth en vanaf de Atlantische Oceaan tot aan de grens met Botswana) en Zuid-Namibië (het gebied ten zuiden van Rehoboth tot aan de grens met Zuid-Afrika).

Steeds wordt aangegeven via welke wegnummer het aangegeven doel te bereiken is vanuit een centraal gelegen plaats in dat gebied. Deze centrale plaatsen zijn: Rundu voor de Caprivistrip, Ontjiwarongo in het noorden, Windhoek in het centrale gedeelte en Keetmanshoop in het zuiden. Ze dienen als 'uitvalsbasis' voor het betreffende gebied. De centrale plaatsen worden aangegeven vanuit de hoofdstad Windhoek.

Binnen een landsdeel worden de plaatsen vanuit de centrale plaats beschreven, de manier waarop u er komt en wordt een 'ongeveer' afstand vanuit die centrale plaats genoemd. Aan het einde van elk landsdeel worden de in dat landsdeel liggende nationale parken en reservaten in alfabetische volgorde behandeld.

De persoonlijke top-5 bezienswaardigheden van Namibië expert Paul de Waard

1. Het Etosha National Park

Een bezoek aan het ENP is een absolute must voor ieder die zoveel mogelijk dieren en vogels op een betrekkelijk (!) kleine oppervlakte in hun natuurlijke omgeving wil zien. Voor het Etosha National Park dient u minimaal een tweetal dagen uit te trekken.

2. De Caprivistrip

De Caprivistrip, met z'n vele kleinere maar zeer gevarieerde parken en reservaten (w.o. het Mamili National Park), vormt voor velen het absolute hoogtepunt van hun reis door Namibië.

3. Skeleton Coast National Park

Wilt u de aarde woest en ledig zien dan moet u een bezoek brengen aan het Skeleton Coast National Park. Enkele oorspronkelijke namen voor het park zijn: 'Het land dat God in een kwade bui geschapen heeft' of, zoals de Portugezen het ooit noemden: 'De poorten van de hel'.

4. Lüderitz

Breng een bezoek aan Lüderitz waar de diamanten ooit voor het oprapen lagen en waar de koude golfstroom zorgt voor de aanwezigheid van o.a. albatrossen en bruinvissen. In de nabijheid kunt ook ook de spookstad Kolmanskop bezoeken. U kunt er een vergunning kopen die u in staat stelt een dag onbelemmerd te fotograferen.

5. Sossusvlei

Misschien is Sossusvlei, met zijn grillig gevormde en vreemd gekleurde zandduinen, wel het meest bezochte deel van het land. Als u toch in de buurt bent dan kunt u meteen Deadvlei bezoeken. Een bizar stuk woestijn waarin een zoutmeer te ontdekken valt.

Het wegennet

Als u met een andere dan met een 4-WD auto rijdt dan kunt u, hoewel Namibië een uitstekend en uitgebreid wegennet kent, niet overal komen, zeker niet in het natte seizoen, waarin het zelfs voor 4-WD onmogelijk is om elke gewenste plaats te bereiken. Voor een gewone auto is een viertal wegsoorten van belang die genummerd zijn.

B-wegen zijn de belangrijkste wegen, goed begaanbaar en doorgaans geasfalteerd.

C-wegen zijn minder belangrijke wegen, goed begaanbaar, soms geasfalteerd, maar niet altijd.

M-wegen zijn belangrijke wegen binnen een bepaald district, al dan niet geasfalteerd.

D-wegen zijn doorgaans verharde, maar niet geasfalteerde wegen, binnen een bepaald district.

Verder is er een groot aantal niet genummerde wegen, meestal van lokaal belang die evengoed van een laag asfalt zijn voorzien of goed verhard zijn. Sommige wegen, op kaarten aangeduid met stippellijnen, zijn alleen geschikt voor 4-WD.