Namibië en Botswana

Swipe

Karibib

Vrijwel alle marmer dat in Namibië wordt verwerkt is afkomstig uit de marmergroeven in Karibib. Marmeren grafzerken bijvoorbeeld komen per definitie uit Karibib. Het zwarte marmer uit de mijnen staat wereldwijd bekend om zijn hardheid en is dan ook een belangrijk exportproduct. U denkt al gauw een stoffig plaatsje aan te treffen, maar in Karibib bevinden zich tal van prachtig gerestaureerde gebouwen uit de Duitse koloniale tijd. Een combinatie van die twee zaken kunt u bewonderen uit de deels uit marmer bestaande en gerestaureerde Christuskirche.

Karibib werd in 1900 'gesticht' als (smalspoor) treinstation om het marmer te kunnen vervoeren en ook dit gebouw is prachtig gerestaureerd en staat op de lijst van nationale monumenten, evenals het Proviantamt, het Zum Grunen Kranze hotel en het Haus Woll.

In 1907 werd een nieuw station in gebruik genomen en werden de rails aangepast aan de overal gebezigde breedte. Daarna groeide het plaatsje geleidelijk uit. Behalve marmer werd in de omgeving van Karibib ook goud aangetroffen en in de wijde omgeving zijn vindplaatsen van halfedelstenen zoals amethist, aquamarijn en kwarts. Wat de combinatie van al deze zaken voor moois op kan leveren moet u gaan bekijken in het Henckert Tourist Centre in Mainstreet. Op meer dan 1.000 m² wordt een schat aan kunstvoorwerpen getoond die, uiteraard, ook te koop zijn.

Bereikbaar vanuit Windhoek via de B1 naar het noorden tot aan tot aan Okahandja en vandaar via de B2 in de richting van Swakopmund.

Afstand vanaf Windhoek: ongeveer 180 kilometer.