Namibië en Botswana

Swipe

Okahandja

Op de kruising van de B1 vanuit Windhoek naar het noorden en de B2 richting Swakopmund en Walvis Bay, ligt het ongeveer 25.000 inwoners tellende stadje Okahandja. Rond 1800 werd het gesticht door het Herero- en het Namavolk. Het staat bekend als de 'tuinstad van Namibië' en dat duidt erop dat het is gelegen in een vruchtbare omgeving. Letterlijk betekent de naam 'plaats waar twee rivieren samenkomen en als grote rivier verder gaan'.

In 1827 bezocht de eerste Europeaan het plaatsje, de missionaris Heinrich Schmelen die er een missiepost stichtte die vanaf 1844 permanent door twee missionarissen werd bemand. In 1894 werd er een militair garnizoen gevestigd en vanaf dat jaar staat Okahandja officieel te boek als stad.

Herero chief Samuël bestuurde vanuit deze plaats het Hererovolk en er liggen diverse chiefs begraven, zoals Maharero en zijn zonen Jan Jonker Afrikaner, de vader van de grondlegger van Windhoek en Hosea Kutako, de naamgever van het internationale vliegveld van Namibië. Mocht u op 16 augustus in de buurt van deze plaats zijn breng er dan beslist een bezoek aan. Dan wordt Heroes' Day gevierd en worden in traditionele kledij de vroegere chiefs van de Herero herdacht, waarbij de belangrijkste plaats uiteraard wordt gevormd door de hiervoor genoemde graven.

Zowel bij het binnenkomen als bij het verlaten van de stad vindt u markten waar veel handgemaakte souvenirs en gebruiksvoorwerpen worden verkocht.

Ten zuiden van de stad ligt een zeer geliefd hengelsportgebied: het Von Bach Recreation Resort, voor een dag baden in warmwaterbronnen gaat u via de M87 naar het eveneens ten zuiden van de stad gelegen Gross Barmen Hot Springs.

Bereikbaar vanuit Windhoek via de B1 naar het noorden.

Afstand vanaf Windhoek: ongeveer 70 kilometer.